Ennél egy jót? Ruccanj ki Pécsről!

Nem kizárólag a belvárosban, sőt, nem is csak Pécsen lehet részünk igazi ízélményekben. Érdemes időnként felkerekedni és elhagyni a város határait egy jó kávé, sütemény, vagy hétvégi ebéd kedvéért. Íme egy kis útmutató, négy viszonylag új vendéglátóhellyel, amik igazán nincsenek messze, vagyis előbb-utóbb szinte kötelező közelről is szemügyre venni kínálatukat.

Almalomb - Hosszúhetény
A közeli étterem sok pécsi kedvence, pedig csak nemrégiben nyitottak. A hely több szempontból különleges, kezdésnek maga a tér: az egységet ugyanis egy 19. századi felújított vízimalomban alakították ki. A kétemeletes, pincehelyiséggel is rendelkező épület márciustól októberig tartó időszakban egy kerti terasszal és egy tornáccal is bővül, utóbbi alatt fatüzelésű kemence mellett melegedhetünk. Tartozik a malomhoz egy pajta is, ahol a nyári szezonban nagyobb rendezvényeket lehet szervezni.

Az Almalomban – weboldaluk szerint – a természetesség és a letisztultság jegyében alkotnak a séfek. Valamint alapszabály a frissesség, a menüsor ezért kéthetente változik, attól függően, hogy milyen hozzávalók elérhetőek éppen. A kenyeret is helyben sütik. Az étterem pedig nemcsak egy hely, ahol ehetünk egy jót. Kulináris kitérő és találkozóhelyként definiálják magukat, vagyis időről időre koncertekkel, képzőművészeti kiállításokkal  és egyéb nyilvános kultúrprogramokkal készülnek.

Almalomb

Almalomb

Czukor Borsó - Siklós-Máriagyűd

A máriagyűdi Czukor Borsó október elején nyitott, tehát valóban teljesen új helynek számít a környéken. Kézi készítésű sütemények, cupcake-ek, macaronok, illetve kekszek és különleges bonbonok színesítik a palettát. A hely tulajdonosai tematikus jellegű napokkal is készülnek, ami mind a programokban, mind a kínált ételekben megmutatkozik. Hamarosan a birsalma körül forog majd minden, novemberben pedig természetesen a sütőtök lesz a középpontban.

A Czukor Borsó nehezen jellemezhető egy szóval, nem csak az ízlelő bimbókat, hanem a szemet és a fület, de főként a lelkeket szeretnénk kényezteti az ötletgazdák. A kávézó és kézműves bolt mellett olyan helyiségek is rendelkezésre állnak, ahol a gyermekeknek kézműves foglalkozásokat lehet tartani, ahol lehet bonbont önteni, teakeverékeket csinálni.

Az udvaron kialakítottak egy játszóteret, ami kiegészíti a családos programokat, vagy egyszerűen csak elfoglaltságot kínál a kicsiknek, amíg a szülők elkortyolnak egy bögre finom teát.

Czukor Borsó

Mézesfészer - Cserkút

Ha ennénk egy jó kemencében sült pecsenyét, esetleg isteni finom házi kenyeret, vagy füstölt húsokat kóstolnánk, akkor kiváló helyszín lehet erre a Cserkúton található Mézesfészer nevű étterem. Néhány éve nyitottak, és egy olyan tér kialakítása volt a cél, amely megjelenésében különleges, és alkalmas a helyi termékek, a régen elfelejtett, autentikus paraszti ételek, gasztronómiai szokások bemutatására – mondják a tulajdonosok.

A kistermelők által előállított készítmények, a kuriózumnak számító kemencézés, illetve a szabadtéri sütés-főzés mind valami különlegeset nyújt a vendégek számára, nem beszélve a csendes, természethez közeli időtöltés, pihenés lehetőségéről – teszik hozzá. A fészer alapvetően egy félig nyitott építmény, de télre szalmabálákkal bélelik ki, amitől az egész hely még különlegesebb hangulatot áraszt.

Előzetes bejelentkezés szükséges.

Mézes Fészer

mézesfészer1

Hosszú Kávé - Hosszúhetény

Sok pécsi sajnálja, hogy az idén márciusban nyitott kávézó és közösségi tér nem itt, a városban van. Ebből arra lehet következtetni, hogy a Hosszú Kávé megér egy misét. A tulajdonos a településen él, ezért pontosan ismerte a hely adottságait, lehetőségeit és az itt lakók igényeit. Kezdetektől fogva két fő irányt követtek: az egyik a családbarát jelleg, készült a gyerekek számára egy kis játszószoba és természetesen etetőszék, pelenkázó, gyermek evőeszköz is rendelkezésre áll a legkisebbeknek. A másik fontos szempont volt, hogy egy kicsit kulturális találkozóhely is legyenek, bemutatják az itt élő kézművesek munkáit, ezzel kapcsolatban előadásokat szerveznek és a tervek között szerepel kézműves kirakodóvásár megvalósítása is.

A kávézó részben pékség, részben cukrászda. Délelőtt inkább a frissen sült péksütemény és kávé illat lengi be a teret, délután pedig főként sütizni érkeznek ide. De akik megéheznek választhatnak hamburgert, wimpit, szendvicseket, salátákat vagy akár egész egyszerűen csak egy kacsazsíros kenyeret kirándulás közben, után vagy előtt. A sütemények kiváló alapanyagokból készülnek, és igyekeznek hagyományos és merészebb ízvilágú édességeket is kínálni.

Hosszú Kavé