Ezért szeretik a belvárost – Eozin kávézó

Új sorozatot indítottunk, amely során bemutatjuk, hogy a belvárosban lévő kereskedelmi egységek miért döntöttek úgy, hogy a történelmi városrészben nyitnak üzletet. Sorozatunk következő részében a Király utcában hat éve működő népszerű vendéglátóegység, az Eozin kávézó tulajdonosával, Kövy Zoltánnal beszélgettünk.

hirdetés
Uránia Mozi

Negyed évszázada dolgozik a Király utcában Kövy Zoltán, aki az akkor jó hírű Dóm vendéglőben dolgozott, amikor még alig működött vendéglátóegység a pécsi főutcán. Akkor szerette meg a belvárost, az akkoriban nyíló kerthelyiségek hangulatát, miliőjét. Így határozta el, ha egyszer vállalkozást indít, akkor azt csak a Király utcában teszi meg.

eozin, hl05
Népszerű a fiatalok körében

– Bár a családom Budapestre költözött, ez nem volt egyszerű. Hat éve nyitottuk meg az Eozint egy barátommal. Az volt a koncepciónk, hogy mivel már vannak pizzériák, mindenféle helyek, kocsmát nyissunk – a szó jó értelmében. Erre a piaci résre csaptunk le, ami aztán lendületet is hozott a helynek. A focimeccsek közvetítése, az élőzenei előadások, a mérsékelt árak kedvező fogadtatásra találtak a vendégek körében – beszélt a kezdetekről a sokak által csak Csömeként ismert tulajdonos.

Bár hamarosan a Palatinus hotel közelsége miatt a koncerteket vissza kellett fogni, az élőzene nem maradhatott el a hely kínálatából, ezért léptek kerestek alternatív helyszínt és találták meg végül a nyugati várfalsétányon, ahol megnyitották a N-Eozin Grillterasz és Kultúrparkot.

eozin, hl02
A kéthetente tartandó Monday Quiz idején is teljesen benépesül a hely

– Ez azért fontos számomra, mert gyerekkorom minden meghatározó élménye ahhoz a környékhez kapcsolódik: a barokk pavilon teraszán csattant el az első csókom, szívtam az első cigimet és ittam az első sörömet, hiszen a belvárosban születtem és mindig is itt laktam.

A két hely természetesen erősíti egymást, hiszen a már említett meccsközvetítések és a koncertek iránt nagy az érdeklődés, ráadásul nagyon népszerű az Eozinban kéthetente megrendezendő Monday Quiz elnevezésű vetélkedő, amelyen sok fiatal méri össze tudását csapatokba verődve, hogy eldöntsék, melyik team a „legokosabb”. Így némi „kultúrát” és közösségépítést is sikerült belecsempészni a helyiség mindennapjaiba, szép hagyományt teremtve.

eozin, hl04
Kövy Zoltán hosszú távon gondolkodik

A nyitás óta természetesen számtalan vendéglátóegység nyílt a környéket, a rivalizálást tekintve azonban Kövy Zoltán elmondta, örül, hogy egyre több ilyen jellegű helyiség üzemel, bár számolt vele, hogy azok miatt némi forgalomcsökkenést tapasztal majd.

– Én azonban hosszú távon gondolkodom Pécsben, ezért a sok kereskedelmi egység idővel jót fog tenni a Király utca számára. Sőt, már most lehet érezni, hogy újra van pezsgés a városban, ami minden helyre kihat egy kicsit. Annak is örülök, hogy már nem csupán a Színház térig tart a forgalom, hanem jóval tovább, az utca végéig. Ha még több hely nyílna, akkor még nagyobb lenne a vonzerő, hiszen a környező kisebb településekről bejövő fiatalok több programon tudnak részt venni, több étterem közül választhatnak, így erősítve egymást – némiképp hasonlóan, mint Budapesten a Gozsdu-udvarban – fogalmazott a tulajdonos.