Ezért szeretik a belvárost – Next Step Coffee

Pár éve lehetetlenség volt jó kávét inni Pécsen, mára azonban fantasztikus újhullámos és hagyományos olasz kávét kínáló egységek nyíltak a belvároson innen és túl. Két fiatal pécsi, régóta dédelgetett álmait váltotta valóra, amikor két évvel ezelőtt, vezető pozíciójukat maguk mögött hagyva beálltak a pult mögé kávét főzni és süteményt sütni. Hálásak vagyunk, hogy megtették, mert a duó kávézója, a Next Step Coffee lassan messze földön híres.

hirdetés

Farkas-Gáti Anett és Farkas László két éve nyitották meg az akkor még apró helyiségüket, a Next Step Coffeet a Kórház téren, azóta többször is bővítették a belső teret, aminek köszönhetően egy hangulatos, szobakávézó jellegű oázissá avanzsált a helyiség, amit imádnak a pécsi fiatalok.

– Mit kaphat a vendég, ha hozzátok betér?
F.L. – Természetesen a kávé a fő profilunk, méghozzá a minőségi kávé, minőségi módon elkészítve. Alapvetően saját ízlésünk alapján választottuk ki a kávékat; mindig van egy olaszos kávénk – ez állandó, illetve vannak újhullámos kávéink is, ezek sokszor változnak. A vendéget minden esetben tájékoztatjuk, hogy éppen milyen pörkölésű kávéból készül az itala, melyikből kéri, hogy készítsük. Úgy indult a projekt, hogy a kávék mellé, egyszerűbben elkészíthető, gyorsan elfogyasztható sós és édes ételeket kínáltunk. Ezt később alakították a vásárlói igények is, egyre többfajta ételre – főként reggelire – volt igény, ma már Anett több mint tízféle finomságot készít a pultba.

– Hogyhogy a Kórház térre esett a választás, amikor eldöntöttétek, hogy kávézót nyittok?
F.L. – Sokáig keresgéltünk Pécsett a megfelelő helyiség után. Elsősorban a méret, az ár, és az volt a szempont, hogy ne a konkurenciák mellett nyissunk üzletet. Sosem volt kenyerünk a „közelharc”, nem szerettünk volna senkinek sem kellemetlen pillanatokat szerezni, és úgy tűnik ez a hozzáállás a többi kávézótulaj részéről is megvan.

– Az elmúlt időszakban több kávézó is megnyitotta kapuit Pécsen, ami egyrészt rendkívül pozitív jelenség nekünk, pécsieknek, ugyanakkor nagy versenyt eredményezhet a kávézók tulajdonosai között. Pécsett azonban barátságos a viszony.
F.G.A. – Úgy tapasztaljuk, hogy Pécsre szerencsére nem jellemző a rosszindulatú versenyszellem. Rendkívül pozitív számunkra, hogy a helyi kávézótulajok a “cicaharc” helyett sokszor kávéznak egymásnál, tapasztalatokat cserélnek és tippeket, tanácsokat adnak, osztanak meg. Erre a jó viszonyra tökéletes példa a tavalyi Pécsi Kávétúra, melynek keretein belül öt kávézó italai után gyűjthették a vendégek a pecséteket egy közös kávéjegyre.

– A nagy gyalogos forgalom mellett van egy hátránya is a helynek, hogy autóval szinte lehetetlen a közelben megállni. Nem érzitek ennek hátrányát?
F.L. – Valamit, valamiért! Mi is tapasztaljuk, hogy autóval nehezen lehet itt megállni, ebből kifolyólag inkább a gyalogos forgalomra építünk. Sok gimnazista, egyetemista jár erre, illetve van egy törzsközönségünk, akik rendszeresen visszajárnak, így igazából nem érezzük hátrányát az autós megközelíthetőség hiányának.

– Az eklektikus, vintage hatású belső tér is profi munkának tűnik, előre megálmodott tervek alapján készült?
F.G.A. – Az eklektikus ízlésvilág, amit tükröz az enteriőr, csak félig határozott elképzelés mentén körvonalazódott. Szerettünk volna hasonló hangulatot teremteni, mint amilyen a lakásunkban van, ezzel is erősítve a szobakávézó jelleget. Mindenképpen akartunk kanapét, ingyenes wifit és a már korábban említett szobahangulatot.

– Egy apró, tíz négyzetméteres beugróként kezdtetek, de azóta többször is bővítettetek.
F.L. – Először egy folyosóval és belső udvarral bővítettünk, majd kiülős helyiségünk is lett, végül pedig kialakítottuk a belső szobát, így lett egy igazán komplex tér a Next Step. Nagy dilemma volt, hogy meg merjük-e lépni ez utóbbi bővítést, Anett érdeme, hogy fejest ugrottunk a lehetőségbe, és utólag látjuk, hogy abszolút rentábilis fejlesztés volt.

– Mik a jövőbeli terveitek?
F.G.A. – Szeretnénk rendezvények, osztálytalálkozók és egyéb összejövetelek helyszínéül szolgálni, és továbbra is szeretnénk otthont adni például könyvbemutatóknak vagy más eseményeknek, melyek egy kisebb, hangulatos környezetet kívánnak meg. Ezen kívül indítottunk egy home barista tanfolyamot is, amit negyedévente szeretnénk majd újra megszervezni.