Ezért szeretik a belvárost – Oliva Étterem

Új sorozatot indítottunk, amely során bemutatjuk, hogy a belvárosban lévő kereskedelmi egységek miért döntöttek úgy, hogy a történelmi városrészben nyitnak üzletet. Sorozatunk következő részében Gulyás Gábort, a fél éve ráncfelvarráson túlesett, megújult Oliva étterem vezetőjét kérdeztük.

hirdetés


A mediterrán hangulat utcájában

A Citrom utcában található Oliva a belváros egyik legrégebbi mediterrán étterme, hiszen több mint két évtizede működik, noha 1996-os nyitása óta több változáson és vezetőségen is túl van már, amelyek nem mindig használtak a hely jó hírének. A pizzáiról, tésztáiról és mediterrán ételeiről valaha méltán ismert Oliva új tulajdonosa, Gulyás Gábor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy bizony nagy kihívást jelent új életet lehelni az étterembe.

oliva, hl02

– Amikor az Oliva megnyitott, a Citrom utca egyik legjobb vendéglátóhelye volt, és az is maradt úgy nagyjából 2010-ig, amikor hirtelen elvesztette azt a fényét, amiért sokan szerették. Az ételek minősége, a hely hangulata is romlott, mi pedig most szeretnénk újra feléleszteni és leporolni a szép emlékét, hogy az Oliva újra igazi célpont legyen az utcában – hangsúlyozta a tulajdonos.

Ezt mind az ételek, mind pedig az étterem atmoszférájának felfrissítésével szeretnék elérni. A mediterrán vonal természetesen maradt – mesélte Gulyás -, ugyanakkor olyan népszerű új ételek is helyet kaptak az új étlapon, mint a házi hamburger, a pljeskavicás Balkán-burger, vagy a városban csak itt kapható óriási rántott szelet. A Citrom utcának mindig is volt egy kifejezetten mediterrán hangulata, amelyet az új Oliva is erősítene a sok-sok növénnyel díszített belső udvarával és a fiatalos bisztró-jellegű kialakításával, hiszen így az étterem az utcakép szerves része lehet.

Ami a hátránya, az jelenti az előnyét is

Az Oliva egy valaha forgalmasabb, élénkebb utca belső udvarában áll, egyszerre közel a sétálókhoz és az utca látványosságaihoz, és mégsem. Ezt azonban Gulyás Gábor nem látja akadálynak.

oliva, hl04

– Az Oliva mediterrán hely mediterrán helyen, egy olyan kis udvarban, ami az elvonulás, az elbújás élményét nyújtja a vendégeinknek. Mondhatnám úgy is, hogy ami a hátránya, az az előnye is, hiszen itt a belváros szívében is családias közegben lehet enni és inni. Úgy vélem, hogy sokan, akik a Király utca vagy a Széchenyi tér új éttermeibe ülnek be, egyfajta státuszszimbólumként teszik ezt, és ezzel nincs is baj, de a Citrom utca más, sokkal nyugodtabb hely – vélekedett a tulajdonos.

Most mediterrán nyugi van, de pezseghetne is

Ugyanakkor jó és hasznos az – folytatta -, hogy az elmúlt években egyre több belvárosi vendéglátóhely nyílt meg a főtéren és a főutcán, hiszen így a város el tud vonni némi forgalmat az Árkádtól, ami egy ideje egyet jelent a belvárosi vásárlással a pécsiek számára.

oliva, hl03

– Most, hogy a belváros népszerűbb, a Citrom utca is az lett, és nem csak azért, mert ezen az utcán könnyű megközelíteni a nagypostát. Ugyanakkor van még hova fejlődni. Szerintem akkor lenne pörgősebb a Citrom utca, ha az itt található éttermek és üzletek egy kicsit összefognának, ha egységesebb lenne mind a kinézetük, mind a reklámjuk, így pedig az utcakép is vonzóbb lenne. Akkor működne igazán az utca, ha itt mindenkinek menne a boltja, amihez közösen itt mindenki hozzá tudna járulni valahogy. Meg lehetne csinálni, pezseghetne a Citrom utca. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne egy szép, népszerű és mediterrán jellegű, nyugis hely – mondta végezetül Gulyás Gábor.