Fókuszban a vásárcsarnokok: így piacoznak máshol

Templom? Múzeum? Egy belvárosi séta? Vagy éppen a helyi piac, vásárcsarnok? Nagyon sok turista az utóbbi mellett dönt, ha körülnéz egy településen, és nem véletlenül. Itt bele lehet szippantani a helyi illatokba, úgymond bele lehet kóstolni az ott élők életébe. Most, hogy eldőlt, megépül az új pécsi vásárcsarnok, virtuálisan megnéztük pár európai nagyváros hasonló létesítményét.

hirdetés

Már nem kell sokat várni, hiszen eldőlt, hogy Pécs 2,8 milliárd forintos támogatást kapott egy új vásárcsarnok építésére, a tervek szerint a régi csarnok közelében 2018 végére készülhet el az új létesítmény. A modern épület alsó szintjén a kistermelők kapnak majd helyet, míg az emeleti galérián többek között a vendéglátásnak lesz hangsúlyosabb szerepe. A felosztás nem meglepő, sok európai nagyvárosban hasonló az elrendezés, például az egyik legismertebben, a firenzei csarnokban.

vásárcsarnok, hl03
A pécsi vásárcsarnok világos, jól áttekinthető, modern lesz

Firenzében ugyanis szintén az emeleti szinten találhatóak a vendéglátósok, s némelyik tényleg alapvetően a turistákat várja különleges toszkán ételekkel, italokkal, amelyek között természetesen a sonka és a bor dominál. A műemlék firenzei csarnok 1874-ben épült, azonban 2014-ben egy komoly felújításon esett át, igaz, az alsó szint bizonyos részei inkább a jelenlegi pécsi vásárcsarnok állapotait idézik. Az emelet több bárja viszont fiatalos szórakozóhely, mindenhol működik az ingyenes wi-fi, és a turistákat (valamint persze a helyieket) éjfélig várják.

Firenze, vásár, hl01
A firenzei vásárcsarnok emelete: bárok, éttermek váltják egymást

Egészen más lépték a rotterdami Markthal, ami körülbelül annyi hasonlóságot mutat a firenzei Mercato Centraléval, hogy mindkettőben árulnak tengeri herkentyűket. A rotterdami vásárcsarnokot 2014-ben adták át, a futurisztikus épület nemcsak egy fedett piacnak, 1200 férőhelyes parkolónak, szupermarketeknek ad otthont, hanem egy több mint kétszáz lakásból álló apartmanháznak is. A lakások különlegessége, hogy legalább egy ablakuk a piacra néz, nem mindennapi kilátást biztosítva a nappaliból. A piac kínálata egyébként jól mutatja, hogy Rotterdam igazi kereskedőváros, hiszen a termékek a világ minden pontjáról érkeznek.

Rotterdam, vásárcsarnok, hl01
Felül lakások, alul piac: az űrkorszakot idézi a rotterdami csarnok

Más okból kuriózum a hamburgi halpiac, ahol a nevéhez méltóan minden kapható, amit a tenger kínál. Nemcsak az árusoktól lehet vásárolni, hanem akár közvetlenül a halászoktól is – egyenesen a hajóról. A több mint százéves halpiaci csarnok mellett ugyanakkor egy ócskapiac is van, ahol igazi kincsekre is lelhetnek az erre vadászó érdeklődők. Nem is csoda, hogy minden vendégnek ajánlják ezt a különlegességet.

Hamburg, halpiac, hl01
A hamburgi halpiac: mindent árulnak, amit a tenger kínál

Az nem kérdés, hogy az új pécsi vásárcsarnok a hamburgival nem fog tudni versenyezni (Pécsnek kikötője sincs, hogy csak egy példát mondjunk), de – ha más léptékben is – a termékei hasonlítani fognak a stuttgarti piachoz. Ezt az egyedi épületet Stuttgart egyéb látnivalói mellett kifejezetten ajánlják az oda látogatóknak – s ez nagy szó, ha tudjuk, Stuttgartnak bőven van mire büszkének lennie, elég csak a Porsche Múzeumra gondolni. A stuttgarti piac 2004-ben teljesen megújult, s az emeleten itt is étterem található, valamint számos kis üzlet. Az alsó szint pedig klasszikus piac, ahol a gyümölcsök, zöldségek mellett számos konyhai nyersanyagot is be lehet szerezni.

Van ugyanakkor valami, ami minden vásárcsarnokban közös – s ez Pécsen is így van, és akkor így is marad, ha megépül az új csarnok. Az épületek ugyanis nemcsak zöldséget, gyümölcsöt vagy éppen húst kínálnak, hanem egyben közösségi terek is. Nem véletlen, hogy sok pécsi már csak az ismerősök miatt is elmegy “piacozni” – a zöldség mellé egy kis beszélgetés mindenhol jár.