Hungast: eljött az egészséges menza kora!

Szerdán tartott Gyermekvendéglátás Közössége címen roadshowt a Hungast Pécsen, az Apáczai Csere János Nevelési Központ Színháztermében. Az előadás során arra a kérdésre keresték a választ, hogyan tudjuk megtalálni a párhuzamot a táplálkozás-egészségügyi rendelet és a fogyasztói ízlésvilága között.

hirdetés

Dr. Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta az eseményen, hogy az önkormányzat célja, hogy minden gyermek kapjon ebédidőben meleg ételt, a család anyagi helyzetétől függetlenül. Mint mondta, a cél érdekében a magyar kormány és Pécs is plusz forrásokat mozgósít, az elmúlt hét évben mintegy megnégyszereződött a közétkeztetésre fordított forrás mértéke.

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a gyermekétkeztetés éves szinten 1,9 milliárd forintba kerül, az önkormányzat a térítési díjakból, valamint az állami normatívából származó bevételek mellett 500–600 millió forintot fordít erre a célra saját büdzséből.

A lehetőségekhez mérten a Hungast Mecsek Kft. igyekszik figyelembe venni a gyermekek ízlését, az új étlapok kialakításánál beépítik igényeiket. Jelenleg ötvenféle diéta közül választhatnak azok, akiknek azt írják elő az orvosok. – Szoros párbeszédet igyekszünk folytatni az óvodákkal, iskolákkal, illetve a gyermekekkel és szüleikkel, ezért szerveztük a szerdai, egészséges táplálkozásról, életmódról szóló roadshowt is – mondta el Páger Zsolt, a Hungast Mecsek Kft. üzletfejlesztési igazgatója.

Az előadássorozat részeként szó volt az allergiák/intoleranciák kialakulásáról, detektálásáról és a szükségtelen divatdiéták veszélyeiről is.