Ízletes kolbászok és sör a történelmi múltú Bazárban

A Széchenyi tér 17. szám alatti Bazár épülete közel százhatvan éves múltra tekint vissza, idén pedig új fejezet kezdődött életében. Május elején nyitott „újra” a Bazár, melyet a Művész Presszó és a Balkán Bisztró szerelemgyerekeként ismert Egyletből kivált, sörökért felelős társaság élesztett újra. Az üzletben 14-féle kézműves sört kínálnak, de az italokhoz tökéletesen passzoló kolbászokat is fogyaszthatunk itt. Jó idő esetén pedig a hangulatos Nick-udvarba is kiülhetünk. Tesztelő brigádunk újra lecsapott!

hirdetés
A Bazár épületéről

A gyáralapító Zsolnay Miklós vásárolta meg a Nádor szálló mellett lévő két telket, erre építette föl családja kétemeletes épületét. Fia, Vilmos 1853-ban vette át apjától az üzletet, pár évvel később áruházzá fejlesztette azt, így lett a Bazár. Lehetett itt kapni porcelánokat, csillárokat, tükröket, szerszámokat, hangszereket, tapétákat, de bútorokat is. Később, 1874-ben bezárta és felszámolta Széchenyi téri üzletét, és nekiállt élete igazi művének.

A Bazárban a már az Egyletben megszokott, minőségi kézműves sörökkel találkozhatunk, a tizenkettő helyett immár tizennégy csapon. A tulajdonosok célja nem a gasztronómiai kalandozás, inkább az, hogy a finom sörökhöz tökéletesen passzoló ételeket, falatozni-valót kínáljanak, az érdeklődés a nyitás óta mégis tömeges volt fogásaik iránt.


Első tesztelő: „bevállalós” kolbász

A hely a 19. századi polgári Pécs hangulatát idézi, modern elemekkel ötvözve. Imádom, hogy bent ülve a Széchenyi térre látok, és az is fantasztikus ötlet volt a tulajdonosok részéről, hogy a Nick-udvart hasznosították. Ez tulajdonképpen egy kinti tér, üveggel befedve, így friss a levegő, az eső mégsem esik be, egy részén dohányozni is lehet. Külön plusz pont, hogy egy pincehelyiséget is kialakítottak, mely tökéletes színtere lehet rendezvényeknek, VIP-buliknak, illetve egy félemelet is rendelkezésre áll azoknak, akik elvonulnának a tömeg zajától.

Egy „bevállalós” kolbászt ettem tányéron, amihez finom chiliszósz, pepperoni és káposzta járt kenyérrel. A kolbász isteni volt, a sörökhöz tökéletesen passzoló ízvilággal, mennyisége laktató. Optimális a fogások ár-érték aránya, az ember szívesen eltölt itt egy szombat estét – kivetnivalót nem találtam a helyben.


Második tesztelő: csirkés kolbász

Elsősorban az étterem ízlésesen berendezett, jó hangulatú belső terét szeretném kiemelni. Csirkés kolbászt ettem tálon, nagyon rendben volt, teljes mértékben azt kaptam, ami elvárható egy street food-típusú ételtől azzal a különbséggel, hogy a Bazárban a tálalásra is nagy hangsúlyt fektettek.

A kiszolgálás is remek volt, mindent összevetve azt mondhatom, hogy a különleges atmoszférájú Bazárba máskor is vissza fogok térni.


Harmadik tesztelő: marhahúsos kolbász “vadítva” bagettben, kacsa-rilette, héjában sült krumpli paradicsomos babbal

A hely olyan, amire vártam, hangulatos, egyedi ötletekkel. Étkezéshez és kényelmes sörözéshez is tökéletes. Végre egy hely, ahol a „kerthelyiség” is teljesen fedett, így rossz időben is ki lehet ülni. A személyzet felkészült és segítőkész. Az italkínálat változatos, ahogy azt az Egyletben már megszokhattuk. Nincs túlbonyolítva az étlap, de a sörkorcsolyától a desszertetekig mindenki talál magának valamit.

A bagettben felszolgált kolbászok ízletes, megfelelő adagok, jól kigondolt körítéssekkel, a paprikás kolbász telt íze ellenpontozta a köret aromáját. A kacsa-rilette pompás, puhára sütött kacsahús hidegen zsírjában, friss kenyérrel és egy aszalt szilvával. A héjában sült krumpli különböző feltétekkel, tetején olvasztott sajttal zománcos lábasban igazi meglepetés volt. A krumplin igazi vaj, a feltét tetején ropogósra sült sajt, ízletes megfelelő adag. Mindenképpen visszamegyek!


Negyedik tesztelő: nürnbergi kolbász

Régen jártam már a Széchenyi térnek ezen részén, és nagyon vártam a két utcáról is megközelíthető vendéglátóhely megnyitását. Az étterem nagyon különleges, hangulatos, szinte egyből otthon érzi magát az ember. Új hely lévén gyorsan körbejárva megállapítható, hogy jól felkészültek a rájuk váró embertömegre – rengeteg a szék, több szint és emelvény van, kellemes a mellékhelyiség.
Gyors rendelés után nem kellett sokat várni az ételre. A kolbász ízes volt, káposzta, kenyér és paprika járt hozzá. Sört ugyan most nem ittam, de mindenképpen visszatérek és kipróbálom a kínálatot.