Készülj fel, jön a Csokoládé Karnevál!

Mit szólnál ahhoz, ha egy fesztiválon a legfőbb látványosságot meg is tudnád enni? A február 4-5-én megrendezendő V. Csokoládé Karneválon ugyanis lesz csokiszökőkút, bonbonkészítő bemutató, ehető látványosságok és még annál is több kóstoló. 

hirdetés

Összesen 18 kiállító kényezteti majd ízlelőbimbóinkat február első hétvégéjén a Zsolnay-negyed E78-as termében. A látogatók találkozhatnak a magyar kézműves manufaktúrák csokoládékészítőivel, s egyedi, eddig talán még sosem kóstolt édességek közül válogathatnak. A ZSÖK és a Csoko-Láda Csokibolt együttműködésében létrejövő rendezvény házigazdája Lokodi Ákos séf, aki a látogatók előtt készíti el rendkívüli csokoládés ételeit, amit az érdekelődők természetesen el is fogyaszthatnak.

Csokiszökőkút és csokifaragás

A Pécsi Tudományegyetem idén ünnepli alapításának 650. évfordulóját, erről a Csokoládé Karneválon is megemlékezhetünk, nem is akárhogyan! A helyszínen a látogatók előtt 30 kilogramm csokoládéból faragnak ki a profik egy 6-os, 5-ös és 0 számjegyet, ezzel tisztelegve az egyetemalapítás előtt. Egy valami, amit még nagyon várunk: a csokiszökőkút! Az érdeklődők ugyanis pillecukrot mártogathatnak a csokoládéból készített szökőkút tejcsokoládéjába!

csoki, hl05

csoki, hl06

Valóban kiemelt szerepet kap a tudomány a karnevál során: a rendezvény vendége a Pécsi Tudományegyetem 3D projektje, amelynek képviselői kiállítást szerveznek a Kemence Galériában. A tárlat bemutatja a csokoládé és a 3D kapcsolatát, valamint megtekinthető a helyszínen működő 3D nyomtató, amivel csokoládéformaként használható műanyagot fognak nyomtatni.

Szakmai előadások is lesznek

A karnevál két napja alatt öt szakmai előadás hallható, amelyeken ugyancsak megjelennek a legnépszerűbb édesség tudományos vonatkozásai, mint például a fenntartható kakaótermesztés és csokoládékészítés, valamint a csokoládé helye az egészséges táplálkozásban. Kiderül továbbá, hogy miként kell értelmezni a csokoládék csomagolásán található információkat és megkóstolható a maják különleges, vizes csokoládé itala, ami igazi kuriózum, hiszen legtöbben csak a tejjel készült finomságot ismerik.

csoki, hl01

csoki, hl04

Megkóstolhatjuk Pécs csokiját is!

A karneválon mutatják be a szervezők az új, ízig-vérig pécsi csokoládét is, amely kilenc darab 70%-os étcsokoládé-mozaikból áll, csomagolása pedig puzzle-szerűen a Széchenyi teret mintázza.
A programok között lesz csokis memória- és logikai játék, gasztrosuli, előadás a fenntartható kakaótermesztésről és csokoládékészítésről, a csokoládé helyéről az egészséges táplálkozásban, de lesz csokoládés élményvacsora a Zsolnay Étteremben.

A részvétel ingyenes, minden látogató tombolajegyet kap. A szakmai programok regisztrációkötelesek, ami a Pécsi Csokoládé Karnevál Facebook-oldalán tehető meg.