Sokan korábban minden szülinapra cukrász készítette tortát vásároltak, de ma már olyan eszközökkel szerelhetjük fel konyhánkat és annyiféle profi receptet találhatunk a világhálón, hogy nem feltétlenül rendelünk cukrászdából. Mik a trendek a pécsiek között? Kiderítettük.

Van, aki jobban szereti a házilag gyártott édességet, vagy csak egyszerűen spórolna azzal, hogy maga készíti el a szülinapi tortát. De nem jobb mégis, ha profi cukrász készítette, esztétikailag is tökéletes, guszta finomsággal kedveskedünk az ünnepeltnek? Lássuk a pécsiek véleményét.

Egy közösségi oldalon indított rövid szavazás eredménye, hogy a pécsiek fele-fele arányban szeretnek rendelni, illetve otthon sütni. Természetesen ez a minta a megkérdezettek alacsony száma miatt nem reprezentatív, így a pécsi cukrászokat is megkérdeztük arról, hogy ők mit tapasztaltak az elmúlt néhány évben.

A Jókai Cukrászda a város egyik remek helye, ők azt mondták, hogy nagyon változó a rendelések száma és nem szoktak statisztikákat vezetni. Ugyanakkor összességében sok a rendelésük, de ez azért relatív, mert újhullámos cukrászdaként sokan még mindig nem tudtak azonosulni a termékeikkel, viszont akik megszerették, azok havi rendszerességgel rendelnek tőlük.

Egy másik ismert pécsi cukrászda névtelenséget kért, válaszuk ugyanis szerintük üzletpolitikai információkat tartalmazhat a konkurencia számára. Cukrászdájuk esetében sokkal inkább az átmenő forgalom, a kávézó jelleg a domináns, ennek ellenére foglalkoznak tortarendelésekkel is. Mivel sosem ez volt a fő profiljuk, így visszaesést sem tapasztaltak, a korábbi rendelési mennyiség a jellemző.

A Yokka Desszertműhely egy különleges színfoltja lehet Pécs desszertkedvelő lakosainak, hiszen rengeteg workshopot szerveznek, ahol megismerkedhetünk a süteménykészítés rejtelmeivel. Szabó Réka Kata, a műhely tulajdonosa kifejtette véleményét a lapnak, ami a cukrászdából rendelt, illetve a home made sütiket illeti.

Forrás: Yokka Desszertműhely
Szabó Réka Kata szerint az, hogy valaki rendeli, vagy maga készíti el az ünnepi asztalra kerülő tortát, sok tényezőtől függ. Sokan anyagi megfontolásból vállalják az ezzel járó munkát, vagy szívesen élik ki kreativitásukat egy-egy torta elkészítésében.
Mások időhiány, vagy képességeik vélt, vagy valós hiánya miatt döntenek a rendelés mellett. Tény azonban, hogy nagyon sokan, akiknek családjában korábban bevett szokás volt az ünnepi torta megrendelése, az elérhető termékek minősége, illetve ára miatt most inkább úgy döntenek, hogy saját maguk sütik meg a tortát egy-egy jeles alkalomra.

„Én mindenkinek azt szoktam mondani, hogy az otthon, jó minőségű alapanyagokból, szívvel-lélekkel készült tortánál nincs finomabb.”

Megkérdeztük arról is, hogy szerinte magánszemélyként mi a jobb, rendelni vagy saját kezűleg sütni. A válasz szerint, ha van kedvünk hozzá, illetve rászánjuk az időt és a pénzt a jó minőségű alapanyagok beszerzésére, akkor a végeredmény rossz már nem lehet.
Ha valaki tud és szeret is sütni, van rá ideje, és rászánja a szükséges összeget is az alapanyagokra, inkább készítse el maga az ünnepi asztal díszét. Ha pedig különleges alkalomra szeretne tortát, vagy olyan ízre vágyik, amit nehéz beszerezni, akkor válasszon olyan cukrászdát, ahol jó minőségű alapanyagokból készítik a finomságokat és készüljön fel rá, hogy a magas minőségű termékért, az elkészítésébe fektetett időért és technológiai tudásért fizetni kell.
A képeket egy olvasónk küldte. Ki sejtené, hogy nem profi cukrászmester? Pécsett is nyílnak lehetőségek rá, hogy cukrászatot tanuljunk, így pedig még tökéletesebb süteményeket készíthetünk házilag. Például itt és itt is tud jelentkezni, ha tanfolyamon bővítené tudását.

Több pécsi cukrászdát is kerestünk, de hiába érdeklődtünk, nem kaptunk választ.

Hirdetés