Milyen volt a tavalyi és milyen lesz az idei bor?

Ebben az időszakban egymás után tartják a borversenyeket: kiderül, milyen lett a 2016-os évjárat. A szakemberek szerint nem lett rossz, bár sok munka kellett hozzá. Az idei termést Pécsen                                 a fagy nem károsította, de még sok idő van hátra, amíg palackba kerül a bor.

hirdetés

A napokban tartották a Pécs Vidéke Hegyközség hagyományos borversenyének eredményhirdetését a Zsolnay-negyedben, azaz mindenki számára kiderülhetett, hogyan is sikerültek a 2016-os borok. Radó István, a hegyközség elnöke elmondta, nagyon nehezen indult a tavalyi év a gazdák számára, az időjárás rengeteg problémát okozott, az év elején-közepén bizony úgy látszott, hogy a 2016-os évjárat elég rossz lesz.

De azután besegített a természet, a kellemes, száraz koranyár révén ha nem is kiemelkedő, de azért szép lett az évjárat. Persze csak azoknak, akik tettek is érte, emelte ki Radó István. A csapadékos évközi időben ugyanis sokat kellett permetezni, időt, energiát szánni a növényvédelemre Pécs környékén.

borverseny01
Radó István (balra) a borversenyen is értékelte a 2016-os évjáratot

Az idei esztendő sem indult jól, az év elején még nem lehetett teljesen biztosan tudni, hogy a fagy mennyi kárt tett a szőlőkben. Ez különösen azért volt fontos Pécsen, mert más hazai borvidékeken arról lehetett hallani, a kemény hideg alaposan betett a növényeknek. Radó István, a Pécs Vidéke Hegyközség elnöke elmondta, most már szépen fakadnak a rügyek, így biztosan állítható, a januári fagy nem tett komoly kárt ezen a környéken.

szőlőtőke
Sok idő és munka van még hátra a szüretig

Persze még sok van hátra a szüretig. Radó István elmondta, ha a virágzásig, azaz május végéig-június elejéig viszonylag sok lenne a csapadék, majd egy kellemes, száraz, viharmentes nyár következne, akkor minden ideális lenne a jó terméshez. A virágzás idején ugyanis a sok eső, pláne a viharok már komoly kárt okozhatnak. Persze ez csak a gazdák kívánsága, majd kiderül, a természet elkényezteti-e idén a pécsi környéki termelőket.