Pécsi házaspár, akik végigkóstolták az Ország Tortáját

Ország Tortája Túrára keresztelte hagyományteremtő gasztronómiai kalandozását egy szimpatikus pécsi házaspár, akik már második éve veszik nyakukba a várost, hogy leteszteljék, melyik pécsi cukrászda készíti el legtutibban az aktuális Magyarország Tortáját. Kovács Bálint és Kovács-Babócsay Bianka a teljesség igénye nélkül hét helyen járt, hogy véleményt mondhasson a Balatoni Habos Mogyoró, illetve a cukormentes Pöttyös Panni fantázianevű édességről.

hirdetés

Az Ország Tortájáról

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete minden évben meghirdeti a Magyarország Tortája pályázatot, 2017-ben tizedik alkalommal lehetett nevezni. Idén Vaslóczki Orsolya budapesti cukrász alkotása a Balatoni Habos Mogyoró viselheti a kitüntető címet, a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt pedig Varga Margit nyerte a Pöttyös Panni tortával. A finomságokat augusztus 19-étől lehet kóstolni országszerte több száz cukrászdában, köztük természetesen Pécsen is.

A Pöttyös Panni tortaszelet
A Balatoni Habos Mogyoró egy szelete

A Balatoni Habos Mogyoró mogyorós habtészta alapú, melyen mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell, mogyoró hab rétegződik, és mogyoróolajos áthúzóval van bevonva. A „Balatoni” jelző, a dél-balatoni régió jellegzetes és ízletes csonthéjasára hívja fel a figyelmet, a régióban jelenleg is találhatóak remek zamatú mogyorót termő ültetvények. A nyertes torta készítője is dél-balatoni termelőtől származó mogyoróolajat használt a tortához.

A Pöttyös Panni tortában az üde málna mousse kellemes savanykásságát finoman kiegészíti a szilva réteg édessége. A piskótában a mák intenzív ízét a mandulaliszt teszi selymesebbé. Varga Margit cukrász tortája szeletenként csupán 6 g szénhidrátot és 167 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választása lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőket tartalmaz az, amit elfogyaszt.

A pécsi pár hagyományteremtő túrája

Kovács Bálint és felesége, Kovács-Babócsay Bianka először tavaly kóstolták meg az aktuális remekeket, de csak három pécsi cukrászdában. Idén magasabbra tették a lécet, és ikerbabáikkal együtt hét helyre látogattak el, természetesen elsősorban az élvezetek hajtották őket.

– Az ikrek miatt elmenni mindenhová hatalmas logisztika lett volna, ezért úgy döntöttünk, hogy mindenhonnan elhozzuk a szeleteket, hogy otthon kerüljenek az asztalra. Így teljesen igazságosan mindegyik tortaszelet átesett egy 4 km-es bicikliúton – meséli Bálint.

Voltak a Caflishban, a Magdában, a Mecsek Cukrászdában, a Kovács Cukrászdában, a Pécsi Zserbóban, a Trüffelben és a Capriban. Bár ez utóbbiban egyik Ország Tortája sem kapható, és az is látszott a teszt során, hogy a cukrászdák fele készíti csak el a cukormentes győztest.

Pöttyös Panni – Pécsi Zserbó 
Balatoni Habos Mogyoró – Pécsi Zserbó

A megkóstolt torták és szeletáruk a következőképpen alakultak: a Balatoni Habos Mogyoró a Caflishban 750, a Magdában 740, a Mecsek Cukrászdában 790, a Kovács Cukrászdában 730, a Pécsi Zserbóban 790, a Trüffelben pedig 780 forint volt. A Pöttyös Panni a Magdában 620, a Mecsek Cukrászdában 790, a Pécsi Zserbóban pedig 790 forintba került.

Balatoni Habos Mogyoró – Mecsek Cukrászda
Pöttyös Panni – Mecsek Cukrászda 

A pár külön állította fel a top hármas listáját, eszerint Biankának legjobban a Trüffelben ízlett a Balatoni Habos Mogyoró, a Pöttyös Panni a Pécsi Zserbóban, de dobogóra jutott a Caflish és a Pécsi Zserbó is a Balatoni Habos Mogyorójával, a cukormentes torta pedig a Magdában és a Mecsek Cukrászdában is nagyon ízlett neki.

Balatoni Habos Mogyoró – Magda Cukrászda
 Pöttyös Panni – Magda Cukrászda

Bálintnál a Caflish Balatoni Habos Mogyorója lett az aranyérmes, második helyen végzett a Trüffel, harmadik pedig a Magda tortája lett. Szerinte a Pécsi Zserbóban a legfinomabb a Pöttyös Panni, de érdemes megkóstolni a Magdában és a Mecsek Cukrászdában is.

Balatoni Habos Mogyoró – Kovács Cukrászda
Balatoni Habos Mogyorós – Caflish

– A Mecsek Cukrászdásoknak külalakra nagyon nem sikerült hozni, amit kellett, a hazatekerés pedig ezen nem sokat javított. A Kovács Cukrászdában pedig a 100%-os fekete ribiszke réteg ízetlen volt, valószínűleg lekvárból készítették, ami sokat rontott az összhatáson. Más kritika nem fogalmazódott meg bennünk, szinte bárhol javasoljuk a tortaszeletek kipróbálását – mondja Bálint.

Balatoni Habos Mogyoró – Trüffel

Frissítve:

A Kovács Cukrászdánál azt mondták, hogy nem térhetnek el a recepttől, ezért nem lekvárt használtak, ahogyan a pár állítja, hanem a megfelelő alapanyagot.