Pécsi mester hódítja meg a séfek olimpiáját

Aki szereti a különböző nemzetek apró falatkákban megmutatkozó ízorgiáit, annak feltétlenül figyelmébe ajánljuk az Erfurtban megrendezendő Kulináris Olimpiát. Külön büszkeség, hogy városunkból Brunner Attila szakácsmester is nagy reményekkel indul a versenyen.

hirdetés

A négyévente megrendezendő Kulináris Olimpia nagy lehetőség a konyhaművészetben jártas szakembereknek, ahova nemzetközi szinten érkeznek jobbnál jobb szakácsok, hogy megmutassák tudásukat, idén október 20. és 25. között. A versenyt 1900-ban hívták életre, és mára már olyan méreteket öltött, hogy a négy nap alatt akár több ezer versenyző is “fakanalat ragadhat”. Ez csupán szófordulat, hiszen a szakácsok nem csupán alapanyagaiban és ízekben, de kreativitásban és látványban is non plus ultrát kell alkotni.

brunner attila, corso, szakács, hl02

Brunner Attila szakácsmester, a Blöff Bisztró séfje (valamint a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Pécs és Környéke Regionális Szervezetének tagja) erre vállalkozott, de sok félnivalója nem lehet, hiszen többszörös magyar bajnoki címmel büszkélkedhet.

– Engem október 25.-re sorsoltak, ami azt jelenti, hogy aznap reggel fél 5-től este 10-ig a konyhában fogok állni – avat be Attila. Elmeséli, hogy szigorú követelményeknek kell megfelelni, készítenie kell például kétféle meleg-, illetve két hideg „fingerfoodot”, amelyek falatonként nem lehetnek nehezebbek 20 grammnál. Ha ez még nem lenne elég, egy ötfogásos menüsort is prezentálni kell aznap.

brunner attila, corso, szakács, hl04

A zsűri nem kíméli a versenyzőket, vasszigorral pontozzák a kreativitást, a pluszötleteket, kivitelezést, valamint azt, hogy az egész menüt hogyan tálalja a szakács. Szerencsére elég ideje van minden versenyzőnek felkészülnie a megmérettetésre, hogy a megkomponált menüsort már rutinosan, fejből tudják elkészíteni. A teljes menüsor legyen meglepetés, annyit azonban elárulhatunk, hogy Attila kifejezetten szeret hallal dolgozni, és nem lesz rest a magyaros gasztronómiai vonalat is belecsempészni, így kóstolhat a zsűri például vadnyúl-gerincet és vadasmártást is. Hiszik vagy nem, Attila mindezt egy minden részletében pontosan megtervezett, kivilágított display asztalon fogja bemutatni ételkölteményeit.

A szakácsmester felkészülése és egyéni nevezése egy kooperációnak is köszönhető, Attila ugyanis a Corso Étterem egyik gyakorló konyhájában készül jó barátjával, Várnai Péterrel, aki az étterem tulajdonosa s egyben főszakácsa. Ezen kívül Attila szinte teljes egészében önerejéből indul a versenyen.

brunner attila, corso, szakács, hl03

– Kétfajta szakács van: az, akinek papírja van róla, meg aki szerelmes a főzésbe. Én az utóbbi vagyok Várnai Peti barátommal együtt. Nekem a versenyzés a lételemem, imádom csinálni, bármi történjék – így Attila.

Attilának tehát 25-én szurkoljunk, majd a rögtön másnap megtartott eredményhirdetésen pedig az ujjainkat tegyük keresztbe!