Pécsi szakácsok az ország sztárjai!

Több mint 167 versenyző mérhette össze tudását az országos gasztronómiai bajnokságon, a verseny „sztárjai” a pécsi Brunner Attila és társai voltak, akik a világbajnokságra készülve mutatták meg tudásukat a nagyérdeműnek. 

hirdetés
Uránia Mozi

A Tata és Környéke Gasztronómiai Egyesület 15. alkalommal rendezte meg a híres neves Farsang Kupa Országos Gasztronómiai Bajnokságot a hét végén. Idén rekordszámú, 167 versenyző ragadott fakanalat, hogy megmutassa tudását szakács, hidegkonyhai artisztika (ételszobrászat), cukrász, cukrász artisztika, cukorvirág, pék és felszolgáló kategóriában.

Brunner Attila szakácsmester, többszörös magyar bajnok, a Blöff Bisztró séfje 2016-ban Erfurtban lett az IKA-Kulináris Olimpián bronzérmes, 2018-ban ismét világsikerre tör, ugyanis csapatával, a Baranya Culinary Teammel indul az ezúttal Luxemburgban megrendezendő világbajnokságon is regionális csapat kategóriában. Ám,  mivel a 15. Farsang Kupán ilyen kategóriában nem fogadtak nevezéseket idén, Brunner Attiláék gyakorlásképp kiállítóként mehettek el és mutathatták be ételeiket a bajnokság zsűrijének.

A Baranya Culinary Team szakács csapat tagjai: Brunner Attila szakácsmester, csapatkapitány, Kosztolányi Zoltán, a Pécsi SZC Zsolnay Vilmos Szakgimnázium és Szakközépiskola szakoktatója, Eckstein Antal, a Hotel Castello szakácsmestere, Németh Péter cukrászmester, illetve Víg Zoltán, az Aranygaluska Étterem szakácsmestere.

kulinaris2

brunner attila, corso, szakács, hl03

A Farsang Kupán a szakma legelismertebb mestereiből, olimpiai- és világbajnokokból álló zsűri értékelte a versenymunkákat a nemzetközileg elfogadott pontozási rendszer alapján. A pontozó bizottság legtöbb tagja komoly kritikával illette a pécsi csapat menüsorát, de még így is biztosan állították: az aranyérem borítékolható a világbajnokságon!

Az a baj, hogy én egy olyan ember vagyok, aki mindig a legnehezebbet akarja.

A pécsi szakácsmester szerint nagyon sokat tanultak ebből a versenyből. A zsűri javaslatára például le is cserélik a hidegtálon az egyik köretet, ami eredetileg mangóval burkolt sushi lett volna – ezt azonban nagyon nehéz a nemzetközi trendeknek megfelelően, tökéletesen elkészíteni, így a pontozó bizottság tanácsára helyettesíteni fogják ezt a köretet.

– Nagyon fontos, hogy a világbajnokságig sok téthelyzetet teremtsünk, és szakmai zsűri előtt gyakorolhassuk a menüsor elkészítését. Persze éttermi keretek közt is lehet gyakorolni, mégsem ugyanaz, ha a szakma legjava véleményezi a fogásainkat – meséli Attila.

kulinaris1

kulinaris3

 

A pécsi csapat világbajnok menüje

A fingerfood és az ötfogásos menüsor ugyanaz lesz, mint melyet Attila a 2016-os Kulináris Olimpián prezentált, vagyis lesz homár zellermajonézzel, zöldalma coulis-val és wasabi szivaccsal, de lesz báránygerinc zöldfűszeres kéregben, mandulás céklapürével, és bébi zöldségekkel. Ezt az ízorgiát megspékelik még egy meleg-, illetve egy hideg előétellel, kacsamáj textúrákkal illetve nyolcszemélyes dísztálon bemutatott, különlegesebb szárnyasokból készült fogással.

Brunner Attilának és csapatának még jó néhányszor be kell mutatnia a menüsorát téthelyzetben, hogy a 2018-as luxemburgi világbajnokságon rutinosan, akadályok nélkül prezentálhassák ételeiket. Attila elárulta lapunknak, hogy a legközelebbi megmérettetés egy külföldi verseny lesz, ám ezekhez a versenyekhez még mindig keresnek szponzorokat, akik segíteni tudják a pécsi csapatot.

Hirdetés