Síri csend honol a pécsi ovikban

Hamarosan a múlté lesz a menzai edénycsörömpölés, miután végleg eltűnik a porcelán a pécsi közétkeztetésből. Törhetetlen, strapabíró műanyagtányérokra cserélik a nehéz, törékeny porcelánokat.

hirdetés

Eddig már messziről hallani lehetett egy óvoda környékén, ha gyerekek ebédeltek, de hamarosan végleg megszűnik a porcelánhoz verődő kanalak és villák csörömpölése. A Hungast által üzemeltetett pécsi közintézményekben folyamatosan cserélik a törékeny tányérokat – most az ovik kerültek sorra.

– Társaságunk törhetetlen műanyag edények alkalmazását szorgalmazza. Ezek a porcelántányérokhoz képest könnyebbek és nehezebben sérülnek. Ez mindenkinek jobb, a gyermekeknek sokkal könnyebb ezeket a tálcán vinniük – nyilatkozta lapunknak Páger Zsolt, a Hungast Csoport szóvivője.

A pécsi közétkeztetést végző cég szerint az új tányérok a porcelánokéhoz hasonló felülettel rendelkeznek és a korábbi közétkeztetésben jellemzően használt műanyagedényekhez képest sokkal kevésbé karcolódnak. A számos előnyös tulajdonságból következik, hogy e termékek semmiképp sem olcsóbbak porcelán társaiknál – tette hozzá a szóvivő.

A tányérokat ránézésre valóban nehéz megkülönböztetni a porcelántól, kiskereskedelmi áruk viszont 20-30 százalékkal magasabb az átlagos porcelánnál.

A Hungast szerint nem kötelező a csere, ha egy intézmény ragaszkodik a porcelánhoz, akkor ott meghagyják a régieket.

– A pécsi általános iskolákban két éve lecseréltük a porcelánedényeket, ezt mind a gyermekek, mind a pedagógusok örömmel fogadták – tette hozzá Páger Zsolt. Több megkérdezett gyerek szerint azért jó a csere, mert ha éppen ő a napos, akkor most már nem kell a nehéz tányérokat cipelni. A dadusok és az óvónők pedig annak örülnek, hogy nincs éktelen csörömpölés ebéd közben.