Skót mintára nyílt vegán étterem a belvárosban

A tudás egyenesen Skóciából, az alapanyagok Pécs környéki őstermelőktől származnak, a felszerelés, az eszközök pedig újrahasznosíthatóak, nem csak egyszer használatosak. Ez a Jókai téren nyílt LYR étterem és kávézó, ahol vegán étrend szerint falatozhatunk, de ez az egész fel sem tűnne, hiszen olyan finomak és laktatóak az ételek. Tesztelő brigádunk újra lecsapott.

A LYR étterem és kávézó alapelve a környezettudatosság, illetve az, hogy az ételeket, süteményeket és a kávét tisztán növényi eredetű alapanyagokból készítik.

A két magyar tulajdonos Skóciában dolgozott évekig úgynevezett speciality kávézókban, így előbb a vegetáriánus, később a vegán étrendet kezdték el követni. Amikor a tulajdonos házaspár eldöntötte, hogy hazaköltözik, egyik kirándulásuk során Péccsel is megismerkedtek. Négy napot töltöttek itt, és elmondásuk szerint beleszerettek a mediterrán hangulatba, eldöntötték, inkább itt nyitnak üzletet a főváros helyett. Az üzletben az apróságokra is figyelnek: a csészék egy környékbeli fazekastól származnak, a szívószál újrahasznosítható, a víz pedig különleges módon szűrt víz, mindemellett a hulladékok kezelésekor is az újrahasznosításra törekednek.

Tesztelésünk során a szokásos módon szigorúan értékeltünk, négyen mondtunk ítéletet.

etterem, konyha, zoldfuszer, kes, lyr

lyr, kávé, étterem

Első tesztelő – Grillezett zöldséges quesadillas, gyümölcsös limonádé, bRAWnie

Pénteken nyitott a LYR, de máris tömeg volt. A csapat szerencsére jól kezelte a megnövekedett forgalmat, mosolygós és kedves volt a kiszolgálás. A profil már látatlanban is meggyőzött, hiszen vegán étterem még nincs Pécsen – a Natúr Ételbárt kivéve, ahol nyers ételeket ehetünk -, márpedig igény volt rá korábban. A teret rendkívül hatékonyan használták ki, az ételek a vendégek szeme láttára készülnek, a hangulat családias.

Én egy grillezett zöldséges quesadillas-t ettem, amihez guacamolét és kis adag salátát is kaptam. Nem vagyok nagy húsevő, de abszolút jól laktam ezzel az adaggal, egy pohár gyümölcsös limonádé, és máris tele voltam. Közép árkategória, a gondosan kiválogatott alapanyagok, minőség és hozzáértés függvényében még olcsó is.

Tetszik, hogy apró részletekre is figyelnek, az ízkombinációk pedig kifogástalanok!

LYR, etterem

menta, sütemény, suti, brawny


Második tesztelő – Barbeque-s babpüré burger, jeges tea

Barbecue-s babpürés burgert ettem, ami sokkal finomabb, mint ahogyan hangzik. A sült babpürépogácsa ugyan kissé száraz és morzsolódik, viszont a füstös barbecue szósz ezt jól kompenzálja, remekül csúszik a kellően fűszeres, optimális vastagságú babpogi. A burgerben amerikai káposztasaláta is van, amitől csak még szaftosabb lesz. A selymes majonézes saláta és a markánsabb sült babpüré kellemesen harmonizál. A buci ugyan kissé kihűlt, viszont még így is ízletes, házias, és ami a legjobb, nem ázik át, nem esik szét, és nagyon laktató. A „hamburger” mellé nagyszerű sült krumpli, egy kevés friss saláta (ami tényleg friss), és még egy kicsi amcsi káposztasaláta jár. A burger mellé kértem egy jeges teát, aminél jobbat nem mostanában ittam.

A hely maga egyébként barátságos, a Pécsre is beférkőző fiatalos, laza, minimalista és kissé steril budapesti bisztrójelleg, semmi extra. A kiszolgálás kedves, segítőkészek, nincsen gond, de a LYR azért nem lesz a rohanásban lévő, türelmetlenebb pécsiek kedvenc helye. Az ilyen kajákra viszont megéri várni. Az árak sem vészesek. Ki kell próbálni, és nem kell mindig húst enni.

LYR, hamburger, vega, salata, etterem

lyr, etterem, kávé


Harmadik tesztelő – Grillezett zöldség és hummusz, gyümölcsös limonádé, bRAWnie

Maga a helyiség nem túl nagy, ellenben igazán praktikusan berendezett. A hely adottságaihoz képest jól kihasználják a belső teret, igazán sok férőhely van, ami ebédidőben nagyon jól jön!

A kiszolgálás rendkívül kedves, barátságosan fogadtak minket. Friss bagettben volt a hummusz krém, rajta pedig a grillezett zöldségek. Meg kell mondanom, igazán ízletes volt! Az ételhez rendelt erdei gyümölcsös limonádé pedig mennyei volt! Nagyon tetszett, hogy a szívószál nem a szokásos silány, hagyományos anyagból készült, hanem sokkal stabilabb, masszívabb műanyagból volt.

Ugyan most nem ittam forró csokit, de biztosan ki fogom próbálni. Minden étel és ital 100 százalék növényi alapanyagból készül, így a forró csokiban sincs hagyományos tej, hanem csak növényi. Eddig mindig gondot okozott ilyen italt fogyasztani, a legtöbb helyen ugyanis legfeljebb laktózmentes tej van, de a növényi az igen ritka.

Ár-érték arányban nem a legolcsóbb helyek közé tartozik a LYR, azonban a minőségi alapanyagokat, az egészséges ételeket és az ezek elkészítéséhez tartozó know how-t mindenhol máshol is meg kell fizetni.

vagodeszka, etterem, bisztro, szendvics, saláta, lyr

LYR, fuszer, alma, konyha, etterem


Negyedik tesztelő – Mártogatós avokádó és hummusz, répatorta, ristretto macchiato

Nagyon ízlésesen, ötletesen berendezett hely. Tetszett, hogy az étel elkészítésével járó munkálatokat vizuálisan nem zárták el, bárki nézheti mi történik a kulisszák mögött.

A mártogatós mellé kapott kézműves barna kenyér nagyon ott van, de mivel túl karakteres, teljesen elnyomja a az avokádó és a hummusz  ízét, szerencsésebb lenne fehér kenyérrel párosítani. Az avokádó és a hummusz is nagyon finom, a répatorta is tökéletes, de a tetején lévő krém tömény és kicsit nehéz. A kávé nagyon ízlett, nem is tűnt fel, hogy a hab növényi tejből készült.

kenyér, lyr, avokado, hummus, salata

lyr, repa torta, villa

hirdetés
Hirdetés