Teszt: egy falat Prága Pécs belvárosában

Szeretett városunk mostanában nem produkál rosszul, ami a gasztronómiát illeti. Brunner Attila, a Blöff Bisztró séfje bronzérmes lett a Kulináris Olimpián októberben, a pécsi Susogó borvendéglő pedig 15 pontot érdemelt ki a Gault & Millau rendszerében. Sorra nyílnak a jobbnál jobb helyek, így magasra tettük a lécet a Hrabal söröző és étterem látogatása során is. Teszt.

A Bohumil Hrabal cseh író nyomán nyílt pécsi étteremben bár nincs meg a zsúfolt, füstös kocsma-jelleg, ezt mi egyáltalán nem bánjuk. A sörválaszték széles, az ételek pedig hozzák az autentikus cseh ízvilágot. A csülköt cuppogva pedig el is felejtettük, hogy sem a zene, sem a környezet nem teljesen „hrabali”. Magasra tettük a lécet, de szerencsére a hely megugrotta mind ételeivel, alapanyagaival, söreivel és kiszolgálásával is. Négy kollégával teszteltünk.

Első tesztelő: előétel: pácolt hermelin, utopenci (vízbe fúltak); sör: Francin – világos; főétel: 40-es, csak úgy, házi vegyes savanyúval; desszert: áfonyás gőzgombóc

Az enyhén csípős utopenci után már bajban voltam, hisz bár négyen ettük, úgy éreztem: jól laktam. A sör kifejezetten ízletes, gyümölcsös, keserédes ízével pillanatok alatt elnyerte a tetszésemet. A főétel „40-es, csak úgy” olyan nagy, amilyennek hangzik. Az általában 15-20 dkg hús helyett 40 dkg-ot kaptam, és csak ádáz küzdelem révén fogyott el a 2/3-a.

Ár-érték arány nagyon pozitív, a hatalmas adagokban nem fogunk csalódni! Külön plusz pont, hogy Csehországból hoznak bizonyos alapanyagokat (knédli, gőzgombóc és kolbász). Sajnos a belső tér nem akar egyáltalán cseh stílusú lenni, sem a zene, sem a hrabali hangulat nem köszön vissza. Szerencsére ezen nem rugózik sokat az ember, hiszen az első korty vagy falat elfeledteti vele az apró hiányt.

15388565_10211180851098197_1582344658_o (1)

hrabal, hl04
A 40 dekás rém

Második tesztelő: főétel: érlelt sonkába vasalt csirkemell, vaslapon sült burgonyával; desszert: áfonyás gőzgombóc

Nagyon hangulatos, csendes, ámbár eldugott hely. Az egész helyiségben sajnos igen hideg volt, amit így télvíz idején annyira nem díjaztam. Összességében azonban ez az egyetlen negatív pont, amit kiemelnék. A kiszolgálás kedves, a pincér minden kérdésünkre tudott válaszolni. Az ételekre 15 percet kellett csak várni, ami abszolút rendben van.

Az általam választott főétel nem az a tipikus cseh fogás volt. A csirkehús nem volt túl száraz, a sonkás borítás pedig szerencsére nem volt zsíros, így tökéletes volt az összhang. A héjában sült krumpli és az ételhez tartozó szósz igazán ízletes volt. Csillagos ötös. A desszertet befeleztük, mert igencsak jól laktunk a főételtől. Az áfonyás gőzgombóc amúgy egy könnyed desszert, az egész knédli a lekvárral együtt nagyon finom volt.

Ár-érték szempontjából azt mondom, hogy egy belvárosi étteremhez képest teljesen rendben van, sőt, az adagok – női szemmel – hatalmasak. Egy főétellel jól lehet lakni. Bele se merek gondolni, mi lett volna, ha még levest is fogyasztok!

hrabal, hl01

15409544_10211180852498232_326269539_o


Harmadik tesztelő: előétel: pácolt hermelin, utopenci (vízbe fúltak); sör: Barbar – félbarna; főétel: csülök ropogós hagymával, burgonyával; desszert: áfonyás gőzgombóc

Pécs egyik legforgalmasabb utcájából nyílik a Hrabal söröző és étterem. Nagyon barátságos, kellemes a berendezés, sötét színeket használtak minden felületen. Egy pohár sörrel és előétellel kezdtünk. A sör igen finom volt, többféle áll rendelkezésre, így az is megtalálja az ínyére valót, aki nem kimondottan kedveli a kézműves vonatkozásúakat.

A főételem 10/10-es! Egy egész csülök darabot kaptam, amelyben a hús puha és átsült, a bőr pedig kellően ropogós volt. A krumpli és a sült hagyma is telitalálat. Rendkívül nagy adag volt, de aki szeret sokat enni, annak nem fog problémát okozni. A kiszolgálás a helyhez mérten kimért és humoros, a mellékhelyiség tiszta. Összességében nálam az élvonalban végzett!

hrabal, hl02

hrabal, hl05


Negyedik tesztelő: előétel: pácolt hermelin, utopenci (vízbe fúltak); sör: Hetedik lépcső – világos; leves: prágai savanyú leves; főétel: pilseni sörgulyás, szórt hagymával, knédlivel; desszert: áfonyás gőzgombóc

Kellemes, hangulatos a berendezés, a csapolt sörök hibátlanok és megfelelő kínálat is van röviditalokból. A leves és a főtétel is nagyon finom volt, tálalása és elkészítése is kiváló, az ízekből azonban hiányoznak azok a bizonyos cseh fűszerek, amiktől valóban a prágai Arany Tigrisben, Hrabal törzshelyén érezhetnénk magunkat.

Az utopenci eredeti cseh kolbászból készül, sajnos csípős, íze nem igen hasonlít az eredetire, ellenben így is rendkívül finom. A hermelin is kiváló, bár ennek sem íze, sem állaga nem hasonlít a cseh változatra. Összességében jó kis étterem, jó nagy adagokkal, méltó utódja lehet az Áfiumnak.

hrabal, hl07

hrabal, hl03

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés