Teszteltük Pécs első “szabad konyháját”!

A kulturális események helyszíneként és közösségi térként funkcionáló pécsi Szabadkikötő a napokban menüző étteremmé avanzsált, ezért le is teszteltük gyorsan a kínálatot. Inkognitóban  menüztünk, hogy aztán köntörfalazás nélkül elmondhassuk véleményünket.

hirdetés

A menüzős étteremben egyébként két szakács ügyködik, konyhájuk pedig glutén- és laktózmentes, és sokszor vegetáriánus fogásokat kínálnak. Tehát búzalisztet és egyéb, glutént tartalmazó alapanyagot sem használnak, így bátran mondhatjuk, hogy mindenki megtalálhatja számításait. Ottjártunkkor erdélyi salátaleves és francia rakott krumpli volt terítéken. Most pedig jöjjenek a tapasztalatok:

szabad kikötő, menü, rakott krumpli, hl05

Első tesztelő
Korábban már jártam a Szabadkikötőben, így a hely számomra nem volt új. Továbbra is kicsit alternak tartom, de ettől függetlenül hangulatos, és akár gyerkőccel megyünk, úgy is praktikus.

A menüben kínált aznapi leves elsőre kicsit furcsa volt számomra, feltehetőleg az úszkáló salátalevelek miatt, de amúgy nagyon ízletes volt, és a mellé tálalt rántotta kifejezetten feldobta. A rakott krumpli amúgy nem tartozik a kedvenc ételeim közé, de ez a tejszínes, hagymás megoldás nagyon finomra sikeredett.

Az adag bőven elegendő, nem is bírtam megenni az egészet. A menü ára a belvárosi menükhöz hasonló, és ár/érték arányban abszolút rendben van. Azért annyit javasolnék a helynek, hogy két főételt kínáljanak, legyen mód választani.

Második tesztelő
A leves nagyon finom volt. Én nem szeretem a leveseket savanyúan általában, de elfogadom, hogy ennek speciálisan ilyennek kell lennie. Mivel én még nem ettem levest rántottával, számomra ez különleges volt és ízletes.

Nagyon ízlett a rakott krumpli hús nélküli változata. Nem volt kemény a krumpli és nem volt száraz sem az étel. Háziasnak mondanám és a hozzá kínált uborka is finom volt.

A helyet szeretem, mert anyaként értékelem, hogy abszolút gyerekbarát.

szabad kikötő, menü, rakott krumpli, hl02

Harmadik tesztelő
A Szabadkikötő nyitott szemlélete miatt is nagyon szimpatikus, kutya, gyerek jöhet vagy húsz, senki nem zavar ki kiabálva, még akkor sem, ha a neveletlen kutyám felmászik az ölembe és az arcomat nyalja.

Tetszik, hogy az ebéd ezzel szemben alaposan átgondolt, látszik a menüsoron, hogy nem két perc alatt találták ki, semmi rántott hús rizzsel és ami meglepő, hogy nem kell otthagynom a gatyámat egy ebédért. A tányérok, a szalvéta és az evőeszköz a lehető legegyszerűbbek, ebben nincs semmi ötlet, de nem is hiányoltam. A leves semmiképpen sem volt hétköznapi, valami újat kóstolhattam rántottával és salátával a lében, a rakott krumpli szintén jó volt, bár én elbírtam volna csípősebb savanyúságot.

Bár az étkező résznél nem volt fény egyáltalán, kénytelenek voltunk az apró kerek asztaloknál enni, amelyek ráadásul alacsonyak is voltak, bár feltételezem ez csak átmeneti állapot, hogy oda kényszerültünk. Tetszik a hely, vegaként biztos többet fogok majd oda járni.

Negyedik tesztelő

A menü és a szellemiség nekem nagyon tetszik, az ebéd kifejezetten ízletes volt ottjártunkkor. Tetszik, hogy változatos a menü, például az erdélyi salátalevesről sosem hallottam még, kóstolni meg főleg nem volt szerencsém. Még a tojásrántotta is szimpatikus volt a levesben.

Nem sokszor találkozom ilyennel, hogy gondolnak a vegàkra és az ételérzékenyekre is, egy hasonló konyhájú menüző már nagyon hiányzott a belvárosból.
A menu ára teljesen átlagos, mondhatni már-már olcsó, ezért az ár-érték arány kifejezetten kedvezőnek bizonyult. A kiszolgàlàs kedves volt, a hely pedig kellemes, annak ellenére, hogy az én stílusom, nehezen illeszkedek be hasonló helyekre.

Összességében meg vagyok elégedve és örülök h bővült a belváros menükínálata, ami igencsak ráfért.