Torkos csütörtök: az éttermeket nem, az embereket viszont érdekelné

Alig ocsúdtunk fel az ünnepi zabálásokból, máris jön az újabb kihagyhatatlan alkalom, a torkos csütörtök, amikor féláron tömhetjük meg a hasunkat. Vagyis csak jönne, Pécsett ugyanis az éttermek, és  – állítólag – a közönség is érdektelenséget mutat az ünnep iránt. Utánajártunk, hol lehet a hiba. 

hirdetés

Idén március 2-án, immáron 11-ik éve élvezhetjük a torkos csütörtök nyújtotta örömöket. A 2006-ban indult éttermi program célja az, hogy vendéglátóegységek 50 százalékos kedvezménnyel csalogassák be a gasztronómiai újdonságtól idegen, vagy az egyébként étterembe nem sűrűn járó közönséget.

Idén azonban egy kis változtatás került a hazai gasztronómiát- és éttermeket népszerűsítő programba: a Magyar Turisztikai Ügynökség hivatalosan is kiszállt a program támogatása mögül. Ez önmagában nem jár nagy változásokkal, az ügynökség ugyanis pusztán a központi marketingért, illetve a keretszabályozások felállításáért volt felelős.

Most úgy tűnik, hogy nem is nagyon iparkodnak az éttermek, hogy maguk népszerűsítsék a programot.

– A Magyar Turisztikai Ügynökség leválása azt mutatja, hogy ha egy program 11 év során nem tud saját lábára állni, akkor valószínűleg egyáltalán nincs is létjogosultsága – mondta Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke, egyben az Aranykacsa étterem vezetője.

Hozzátette, hogy korábban a torkos csütörtökhöz csatlakozó éttermeknek kötelezően féláron kellett adniuk minden terméküket. Ez a szabály tavaly már lazult, az alkoholos italok árát már nem volt kötelező megfelezni, idén pedig már kifejezett menüsorral is készülhet az egység a jeles napra – vagyis az éttermek teljesen szabad kezet kaptak a szervezésben.

Az idei év teljesen szabad!

– Az elmúlt években látható volt, hogy az amúgy is borzasztóan magas költségvetésből működő vendéglátásban kezdett eltűnni az árrést. A magas költségek mellett is magas áfát kellett fizetni, ami nagyon megnehezített a torkos csütörtökhöz hasonló események megszervezését. A nagy kedvezmények mellett attól még áfát, turisztikai adót is fizetnie kell a tulajoknak, így az engedmény jellemzően a profitot tizedelte – meséli Háber Tamás.

Még most sem tiszta, hogy mit, mennyiért

Idén is az a baj, ami már évek óta, hogy ha valaki eltért a megszokott szabályoktól, azt nem jól kommunikálta le: kevesen hirdetik meg az eseményt, nem egyértelmű, hogy mire vonatkozik a kedvezmény, illetve hogy mit is kapunk pénzünkért cserébe. Persze az üzleteknek a szabad döntése, hogy milyen szolgáltatási tartalommal, és hogyan bonyolítja le a torkos csütörtököt, de ez egyértelmű kell, hogy legyen a látogató számára.

pexels-photo-29682

Nem a húszéveseké a torkos csütörtök

Háber Tamás elmondja, hogy a torkos csütörtök egyébként sem a diákokat, egyetemistákat és a fiatalabb pécsieket célozza meg, ezt a korosztályt inkább a Valentin-nap vagy a nőnap érdekli. Az idősebb korosztályt, a középkorúakat célozná az esemény, ám őket sem könnyebb becsalogatni az üzletekbe egy kiadós vacsorára.

Körülnéztünk a pécsi éttermek kínálata közt, és egyelőre nagyon kevés étterem oldalán találkoztunk csak az eseménnyel, ezeken a helyeken az asztalok azonban szinte órák alatt elfogytak. Ilyen a Korhely és az Aranykacsa és a Palatinus Hotel. Ha tud valamilyen étteremről, aki megtartja a torkos csütörtököt, írj meg kommentben!

Vélemény…

Van egy másik olvasata is a torkos csütörtöknek. Méghozzá az, hogy a vendégek szerették, hiszen ki ne szeretne egy igazán különleges fogást kipróbálni kedvesével. Igen ám, de vannak, akik úgy látták, a torkos csütörtök teher az éttermek számára és a pincérek egyfajta kényszerként élték meg az egész napot, mert folyamatosan kellett gürizniük, borravaló ilyenkor meg nem jutott elég – és ez így érthető is, hiszen ki szeret pluszmunkát végezni a semmiért?

Aztán  volt, ahol azt is megmondták, meddig ehet a vendég, mert kell az asztal, mert jön a következő és a következő és így tovább ment a kajagyár. Igen ám, mindezektől az egész sokat veszített az élvezeti értékéből, arról nem is beszélve, hogy néha úgy érezhették falatozók: lenézik őket, mert féláron akarnak enni egy igazán finomat.  Ami így pont ellenkező hatást váltotta ki, mint ami a torkos csütörtök célja volt, vagyis a minőségi gasztronómiai kultúra meghonosítása.