Van vagy nincs titkuk a menő pécsi helyeknek?

Ötlet, tudás, munka vagy épp a lehetőségek szemfüles észrevétele, avagy mitől függ, hogy valami sikeressé válik?

hirdetés

Számos jól működő, a szolgáltató ágazatban helyet foglaló vállalkozás van ma Pécsen, amelyek nap mint nap jelentős forgalmat produkálnak, s mindezt annak köszönhetik, hogy képesek pezsgő közösségi térré válni. Persze, azonnal felmerül a kérdés: ezt mégis hogy csinálják?

A Nappali kávézó koncerteknek és kiállításoknak is helyet szokott adni. Arról, hogy mi tehet egy vendéglátóhelyet népszerűvé Szép Tamást, a Nappali egyik vezetőjét kérdeztük.

Szép Tamás a Nappaliból bővített is, mert bízik a fellendülésben
Szép Tamás a Nappaliból bővített is, mert bízik a fellendülésben

– A sikernek nincs receptje, minden eset egyedi – árulta el. – A legfontosabb a sokszínűség, az, hogy mindenki megtalálja a helyét nálunk, és egy maradandó, emlékezetes délutánnal, estével a háta mögött térjen haza. A termékkínálat mellett a legkülönbözőbb kulturális programok is biztosíthatják ezt: a koncertek, kiállítások vagy épp kerekasztal-beszélgetések. A teljességre törekszünk és amellett, hogy járjuk a ma már kitaposott utunkat, folyamatosan újítunk is, próbálunk minél több ember számára valami izgalmasat, érdekeset és szórakoztatót nyújtani. Ha sikerül elérni az embereket, és kommunikálni feléjük mindazt, amit képviselünk, illetve megismertetni velük a programokat, az már fél siker. Eleinte kiváltképp jól jön, ha sok ismerőse van az embernek, de a közösségi oldalak is nagy segítségünkre vannak – fűzte hozzá.

Az Egylet két csapat és két külön céghez köthető vendéglátóhely, a Művész Presszó és a Balkán Bisztró együttműködésének eredményeként működik. A közös munkáról és a hely jellegéről Mester Zoltán, a Balkán Bisztró egyik vezetője beszélt.

sörök, egylet4

– A Balkán konyha ízeivel és kézműves sörökkel várjuk a vendégeket az Egyletben. Fontosnak tartom, hogy olyan ételeket, italokat kínáljunk, amelyek különlegesnek számítanak a térségben, és más vendéglátóhelyeken – a ránk jellemző ízvilággal és kínálatban – nincsenek terítéken – mondta. – Nagy figyelmet fordítunk a stabil minőségre, a változatos kínálatra és a megfelelő ár-érték arányra is. Ami különösen nagy jelentőséggel bír: a lelkes csapat, amit olyan emberek alkotnak, akik szívügyüknek érzik a hely sikerét.

A Café Paulus a PTE Bölcsészettudományi Karának szomszédságában foglal helyet, és lassan már 15 éve működik. Eleinte „csak” kávézó volt, de mára már étterem is, sőt, saját rendezvényterme is van. A terjeszkedéssel együtt a vendégkör is szélesedett. Múltról és jelenről Juhász Judit, a Café Paulus egyik tulajdonosa mesélt.

_paulus

– Észre kell venni a kínálkozó lehetőségeket, látni a hiányt és az igényeket egyaránt. Mi meg is tettük ezt. Még javában egyetemisták voltunk a férjemmel, amikor tudtuk és éreztük, hogy az egyetem közelébe kell egy hely, ahová ugyanúgy be lehet térni két előadás között egy kávéra vagy egy kiadós ebédre, mint este egy hangulatos vacsorára.

Elmondásuk szerint a mögöttünk lévő jó pár év viszonylatában már kijelenthető, hogy bebizonyították, nem csak a belvárosban lehet sikeres egy vendéglátóhely.

–  Azóta már üzletemberek, cégek is ránk találtak. Odafigyelünk a különböző igényekre, úgy fejlesztünk, hogy szolgáltatásaink egyre szélesebb skálán mozogjanak – tette hozzá Juhász Judit.