Három falu Baranyában, amit látnod kell!

Minek repülőre pattanni, ha Baranyában is láthatunk csodákat? Vannak varázslatos falvak megyénkben, melyek majdnem egy karnyújtásnyira vannak tőlünk, mégsem tudunk létezésükről. Három kis települést mutatunk be, ahol még biztosan nem járt!

A gyönyörű ártéri község, Kölked

Mohácstól körülbelül öt kilométerre, a mohácsi csata helyszínének közelében fekszik az egykori halászfalu, ami az akkori mocsárvilág miatt átvészelte a török időket, nem néptelenedett el a hódoltság alatt sem.

Látványosságok Kölkeden

Ha Kölkedre látogatunk, semmiképpen se hagyjuk ki a Fehér Gólya Múzeumot. Az egykori iskolában berendezett múzeumban a gólyák vándorlási útvonalaival, táplálkozási szokásaival ismerkedhetünk meg. Költési időszakban a környező villanyoszlopokon élőben is megtekinthetőek a csodálatos madarak. A Boki-Duna gyönyörű vízterülete évszázadokkal ezelőtt a Duna egyik kanyarulata volt, ami holtág. Mivel a Dunából csak közvetett úton és ritkán kap vizet, így a feltöltődése nem túl gyors. Madárvilága igen változatos, láthatunk itt kócsagokat, szürke gémeket, barna kányákat, sőt kis szerencsével rétisassal is találkozhatunk.

Ha Kölkeden kirándulunk, ejtsük útba a Nagypartosi tanösvényt is, amely a fokozottan védett, Nagyrét peremétől a Dunáig vezet. Az ismertető táblák segítségével megismerhetjük az ártér működését, ízelítőt kaphatunk az árvizek és az ártéri gazdálkodás összefüggéseiről, őseink életmódjáról. Az útvonal érinti a rekonstruált Belestye-fokot, valamint átvezet az Ásáson átívelő helyreállított kőhídon. A tanösvény mentén, Magyarország egyik legnagyobb ártéri legelőjén megtekinthető a ridegtartású, védett és őshonos szürkemarha gulya.


Dunaszekcső, a település, ahol mi is találhatunk kincseket a homokban

Dunaszekcső Pécstől nagyjából 50 km-re keletre, a Duna jobb partján terül el. A településen keresztülfolyik a Lánka- és a Diási-patak is, maga a község a Lánka-patak völgyében egy völgyperemre épült, a Várhegy lábához. Csodálatos fekvése miatt egy igazi kincses doboz!

Jelentős helységgé nőtte ki magát a terület római fennhatósága alatt, emiatt itt máig gyakran kerülnek elő ókori emlékek a föld alól, például egy helyi lakos agyagégetőre bukkant kertjében. A római védrendszer, a Limes egyik erődítményének maradványai a mai napig fellelhetők. A római birodalom bukása után több száz évig különböző népcsoportok lakták a területet.

Látványosságok Dunaszekcsőn

A falu központjától nem messze a Duna-parton, a révnél található az évtizedek óta működő és közismert Halászcsárda, ahol mindenképpen kóstoljuk meg a dunaszekcsői pontyhalászlét vagy a révpalacsintát.
Ma is látható eredeti római emlékek a római kút, római kilométerkő; Marcus Aurelius mellszobrát a pécsi Janus Pannonius Múzeum őrzi, amelyet 1974-ben a Várhegyen találtak meg. A szerencsés kiránduló, akár ma is találhat római pénzérmét a Duna-parton. Mind a rómaiak, mind a törökök idejében állt vár a Várhegy tetején, ahova érdemes kirándulnunk.


Varázslatos szőlőhelyek Bárban

Bár Mohácstól északra, a Duna-partján fekszik. A régre nyúló történelmi gyökerekkel rendelkező baranyai község az őskor emberei számára is vonzó hely volt, a Duna közelsége, a termékeny talaj és a dombok védelme miatt.

A község határában már a 13. században jelentős szőlőtelepítések folytak, és bár a 16. század végétől a terület elnéptelenedett, a 18. század elején megkezdődött a szervezett betelepítés – a telepesek nagy része Dél- és Nyugat-Németországból jött. A település kialakulása körülbelül 1780-ra tehető, s ez után viszonylag nagyobb visszaesés nélkül fejlődött 1850-ig. A bor – főleg a vörösbor – igen jó minőségű volt, s ezt jó áron tudták eladni, ami a lakosságnak komoly jövedelmet jelentett. Ma már jóval kevesebben élnek mezőgazdaságból, mint korábban.

Látványosságok Bárban

Érdemes megnézni a község 1864-ben épült, még ma is fennálló templomát, mely tiszta kőből és téglából épült, román stílusban.

A község építészeti látnivalókkal is büszkélkedik, a Mattyasovszky család “fehér” és “sárga” kastélya műemléki védettséget élvez, a kastélyparkot testületi határozat nyilvánította helyileg védett természeti területté, de a község egyes részei a Duna-Dráva Nemzeti Park alá tartozna. A tetszetős faluképpé sűrűsödő belterületi lakóházak mellett jelentékeny üdülőterületet is magáénak tudhat a falu a Mohács irányában található, úgynevezett Bár-szőlőhegyi területen.

A gyűjtésben Komlós Attila, a Duna-Dráva Nemzeti Park marketing és kommunikációs menedzsere segédkezett. Források: www.bar.hu, www.kolked.hu, Wikipédia