Hosszú a várólista: éveket várhatnak itthon a betegek a műtétekre

Számítani lehetett rá, a szakrendelések újraindulásával ismét ellepték a várótermeket a betegek, akik a járvány alatt nem mentek orvoshoz. Két hónapja zajlanak már a műtétek a kórházakban, viszont tavaly nyárhoz képest a duplájára, vagy inkább a triplájára nőtt a várakozási idő egyes beavatkozásokra.

Ahogy a második és harmadik hullám között, a Pénzcentrum ismét megnézte, hogyan alakultak a kórházi várólisták. Várható volt, csak most nőtt igazán a sor. Az újabb hullámok ugyanis újabb lezárásokat eredményeztek, így egyre több műtét maradt el, ráadásul a kórházi kapacitás a koronavírus-osztályok felállítása miatt is csökkent.

A pécsi Covid-központot a Megyei Kórházban alakították ki

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján a lap megosztotta, több mint egy évet kell várni a sérvműtétekre, 100 nappal hosszabbodott meg a várakozási idő a varix- és pajzsmirirgyműtétekre.

Emellett amíg tavaly június elején egy térdprotézisműtétre 389 nap volt a tervezett várakozási idő országos átlagban, addig 2021 január elején már 471 nap volt. Jelenleg 568 napnál járunk – írja a Pénzcentrum.

Csípőprotézis-műtétre az átlagos tervezett várakozási idő 324 nap volt bő egy éve, januárra ez 371 napra emelkedett, a friss adatok szerint már 475 napról beszélhetünk.

Laparoszkópiás epekőműtétre egy éve még „csak” 127 napot kellett várni, ám ez idén januárban már 177 napot jelentett. Most csaknem egy év, 351 nap, mire sorra kerülhet a beteg.

ezek mind olyan műtétek, amelyek halogatása az életminőség romlásával járhat.

Kevesebbet kell várni viszont szaruhártya-műtétre, urológiai kisműtétekre, kézsebészeti beavatkozásokra, emlőműtétekre, artroszkópos műtétekre, nőgyógyászati plasztikákra és a mandulaműtétekre – foglalta össze a lap.

A Pénzcentrum összefoglaló táblázata a műtéti várólistákról itt tekinthető meg

hirdetés
Uránia Mozi