Így még nem láttátok a Földet – csodálatos!

Lenyűgöző felvételt készített a napokban ismét a francia űrhajós parancsnok, Thomas Pesquet a Nemzetközi Űrállomás kupolamoduljából: ilyen amikor bolygónk éjszakai fényei a csillagok ragyogásával versengenek. Szerintünk nincs itt „verseny”, tökéletes a kompozíció. 

A Föld fényei mellett a bolygó szélén egy narancssárgás sáv is megfigyelhető, ami szakértők szerint nátriumatomok kibocsátásakor jön létre, és a felszín fölött nagyjából 90 kilométerrel található. Emellett még egy zöld glória is körbeöleli a narancssávot, ami pedig a gerjesztett állapotú oxigénatomok jelenlétét mutatja a 24.hu cikke szerint.

Mint írja a SpaceX Crew-2 misszió tagja, Pesquet a Facebook-oldalán, nem volt egyszerű elkészíteni a fotót a gyorsan mozgó űrállomáson: teljesen mozdulatlannak kellett maradni, hogy ne legyen homályos a kép, és elegendő fényt tudjon rögzíteni a sötét űrben.

Még több kép a csodás jelenségről ITT TALÁLHATÓ.

Korábban is írtunk az asztronauta izgalmas munkásságáról, nyár közepén osztottuk meg felvételét a smaragdzöld vizű, jellegzetes alakú magyar tengerről, a Balatonról, amit mintegy 400 kilométer magasból készített, íme:

Képek: Thomas Pesquet Facebook

Hirdetés