Íme, ezek a legjobb magyar éttermek

Február 24-én, hétfőn este rendezték meg a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb eseményét, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát. Bár sajnos pécsi vagy baranyai étterem, cukrászda nem szerepel a toplistában, mutatjuk a nyerteseket. 

Az év étterme és a 10+2-es toplista

(Mindegyik étterem budapesti!)

1. Stand

(Széll Tamás, Szuló Szabina, Csahók Ibolya és Hamvas Zoltán)

Az étterem magyar alapanyagokra épülő menüsorban megtalálható a gulyásleves és a somlói, de nem hiányozhatnak olyan „hazai büszkeségek” sem, mint a kecsege, a szarvasborjú, a kacsamáj és tokaji aszú párosítása sem. Az étterem magabiztosan hozza a nemzetközi értelemben vett topéttermek színvonalát. 2020-­ban másodjára nyerték el a neves díjat.

2. Onyx 

(Mészáros Ádám, Mártha Róbert)

A két Michelin-csillagos étterem felkarolta a tradicionális magyar ételek modernizálásának ügyét, így található az étlapon tokhal „halászlé”, libamáj, töltött paprika vagy vízi bivaly tatár, kakas és mangalica.

3. Babel

(Veres István)

A séf a skandináv és az erdélyi konyha alapanyagait egyesíti, így kerül erdélyi széna és sokféle gyógynövény a menüsorba. Ikonikus fogásuk, a tojásos nokedli és a polip, a paprikaszalonna, valamint a Rozsda elnevezésű desszert, vargányából, csokoládéból és tokaji furmintból.

4. SALT

(Tóth Szilárd)

A Salt az itthon még egyedinek mondható nordic éttermi stílust követi, ahol progresszív, megújító módon nyúlnak a klasszikus magyar alapanyagokhoz és ételekhez.

5. Borkonyha

(Sárközi Ákos, Puskás Csaba)

Tányérjaikon egyre hangsúlyosabbak a magyar konyha klasszikus elemei: a kocsonya, puliszka vagy feketeerdő­desszert.

6. Costes

(Miguel Rocha Vieira)

Olyan hagyományos magyar ételeket kóstolhatunk a hazai fine dining éttermek úttörőjében, az első Michelin-csillagos magyar étteremben, mint a halászlé korhely módra, a tokajiban marinált kacsamáj, a desszert fronton pedig a Dunakavics.

7. Pasztell

(Erdei János)

Az étterem a magyar és az olasz konyha kifinomult fúzióját képviseli. A magyar konyha legpuritánabb ételei találhatók itt, mint a paprikás krumpli, a zellerkrémleves és a finomfőzelék gombafasírttal, valamint az almás ravioli.

8. Costes Downtown

(Miguel Rocha Vieira)

Az étterem az újraértelmezett klasszikus magyar fogásokról, és a hazai alapanyagokról híres.

9. St. Andrea Restaurant 

(Barna Ádám)

Az elegáns étteremben kóstolhatunk marhapörköltet, töltött káposztát, véres hurkát és mákos gubát, a séf jó ízléssel alkotja újra a magyar polgári és vidéki konyha klasszikusait.

10. Textúra

(Both Lőrinc)

A kínálat a Borkonyhához hasonlóan nagy részben magyar alapanyagokra épül.

11. Stand25

(Széll Tamás, Szulló Szabina)

A bisztróban étlapon maradtak a klasszikusok, a gulyás, a rakott burgonya és a somlói (változatlan áron).

12. Arany kaviár

(Nyíri Szása, Molnár Attila, Kanász László)

A legrégebbi hazai fine dining étterem, mely egyszerre őrzi saját hagyományait, de mindig képes a megújulásra. Egyes orosz fogásait a nyitás óta készítik és tökéletesítik. A legutóbbi években hazai édesvízi halas ételekkel bővítették a menüsort, és az eddigieknél hangsúlyosabban jelennek meg fogásaikban a magyar alapanyagok.

Különdíjak

  • Dining Guide Römerquelle Fenntarthatósági Díj / Pajta
  • Dining Guide Az Év Innovatív Konyhája Díj / SALT
  • Dining Guide Master Good Az Év Ígéretes Étterme Díj / Pasztell
  • Dining Guide Az Év Séfje Díj / Mészáros Ádám / Onyx
  • Dining Guide Miele Az Év Ifjú Séftehetsége Díj / Mede Ádám / Laurel Budapest
  • Dining Guide Az Év Éttermi Szervize Díj / Arany Kaviár Étterem
  • Dining Guide Törley Pezsgőmanufaktúra Az Év Szerethető Étterme Díj / Két Szerecsen Bisztró
  • Dining Guide Életmű Díj / Pergel József / Déryné
  • Dining Guide Az Év Vidéki Étterme Díj / Anyukám Mondta (Encs)
  • Dining Guide Az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díj / Freyja – the croissont story
  • Dining Guide ZAX Az Év Cukrászdája Díj / Mihályi Patisserie

Kiemelt képünkön Széll Tamás, aki az év éttermének, a Standnak a séfje.

hirdetés

Hirdetés