Lerántjuk a leplet a pécsi gírosz-mítoszról

Mindenki ismeri, és senki sem tudja, hogy mi az pontosan. Nem csodáljuk, hogy a pécsieknek fogalmuk sincs, hogy mi a különbség a négy kifejezés között: döner, gírosz, kebab vagy dürüm – jóllehet a négy étel rendkívül hasonló, a szakemberek véleménye is igen szerteágazó, ahogy az sem tiszta, hogy milyen alapanyagokból készülnek ezen ételek autentikus formái. Megpróbáltunk utánajárni a nagy gírosz-mítosznak.

Na, most akkor mi micsoda, és miben különböznek?

A döner és a gírosz tulajdonképpen egy és ugyanaz az étel, az előbbi török, míg utóbbi a görög elnevezés – mindkét kifejezés egyébként forgót jelent, a tűz előtt forgatott, rétegelt húsra utalva. A kebab vagy kebap szintén törökül jelenti a forgatott húst, vagyis ahogy a döneresnél, a kebabosnál is a megszokott módon, pitában fogjuk kapni a húst, némi zöldséggel és öntettel. Eredetileg bárányhús való a pitába, de néhol – a bárányhús népszerűtlensége miatt – marha- vagy csirkehúst adnak. Ezzel kapcsolatban Pécsen sincs egyetértés, van ahol meg sem kérdezik, hogy milyen hús kerüljön a gíroszba, de van olyan hely, ahol választani is lehet a három hús közül. Végül itt van még a dürüm, amely egy tortillatésztába tekert hús, saláta és sajt keveréke. Egyébként nem tévedünk, a magyar helyesírás szerint a gírosz márpedig gírosz.

Homemade Meat Gyro with French Fries

Adott az étel, a különbséget már csak az adja, hogy ki milyen receptet használ, és milyen titkos összetevőt ad még hozzá az ételhez. A pécsi gíroszosokat kérdezgetve világossá vált, hogy nem mindenki tudja a különbséget az ételek között, aki a török ételre specializálódott, az nincs tisztában a görög változat receptúrájával, és fordítva.

Mi a titka a jó gírosznak?

A Ferencesek utcájában levő Jam Dönerben helyben sütik a pitát, és egy titkos, saját szósszal öntik nyakon a húst, ezért olyan különleges a dönerük. Megkérdezésünkre elárulták, hogy eleget tesznek különlegesebb kéréseknek is. Vannak vendégek ugyanis, akik az égettebb húst szeretik, de vannak, akik a pita tetejét kérik pirítva.

A Mumi’s Kebab dönerének pitája például egy régi török receptúra alapján készül. Lapunknak elárulták, hogy minden reggel frissen dagasztják a pitákat, és kétféle húst tesznek az ételbe, csirkét és borjút, mind a kettő prémium kategóriás 100% halal minősítésű hús – ez azt jelenti, hogy az iszlám előírásainak is megfelelő, magas minőségű hús kerül a pitába. Ezek mellett szintén egy régi török receptúra alapján készítik el kebab öntetüket, és naponta friss zöldségeket, jégsalátát, paradicsomot, lila hagymát tesznek a kebabba. A pikánsabb ízek kedvelői sem maradnak hoppon, a Mumi’s mézes-csilis szósza városszerte híres.

Remy Gyros

A Mr. Remy Gyrosban egy országosan egyedülálló rendszerben falatozhatunk. À la carte kérhetjük az ételt, amelyet ott helyben készítenek el elejétől a végéig, látványkonyha jelleggel, ehhez mérten egy picit többet kell várnunk az ételre, de megéri. Megkeresésünkre elmondták, hogy a fogás különlegessége nem a receptúrában, inkább a pontos munkában, a gondosan kiválogatott alapanyagokban és a vendégszeretetben rejlik. Mr. Remynél egyébként a különböző ételallergiában és intoleranciában szenvedő vendégek is megtalálják számításaikat, a csapat kifejezetten figyel a gyermekekre, illetve a különlegesebb kérésekre. A gíroszos egyébként rendszeresen jótékonykodik, decemberben egy 54 kilogrammos rekordméretű gírosztálat készített el, amelyet húsz kőkemény pécsi sportoló és a nézők fogyasztottak el. A rekordgírosz értékét a Misina Állatmenhelynek ajánlotta fel a jótékonysági akcióiról is híres séf, Mészáros Csaba. A videót itt tekintheti meg!

Kérdezősködésünk során egyértelművé vált, hogy kevés gíroszos van csak tisztában a fogalmi különbségekkel, a legtöbben csak eladni akarnak, ami egyébként érthető – titkos alapanyaga és receptúrája azonban a legtöbb kereskedőnek nincs is.

Szerkesztőségünk egyébként tesztelte már a pécsi kínálatot, az ehhez kapcsolódó cikket itt olvashatja.

hirdetés

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A halal minősítésnek nem az a lényege hogy jó minőségű a hús hanem hogy az iszlám előírásainak megfelelően ölték meg az állatot, kábítás nélkül, elvágva a nyakát hogy teljesen ki tudjon vérezni, hogy éljen még ekkor, a dobogó szíve kipumpálja a vért a testéből.

  2. Sajnos a köretek is elég szegényesek, unalmasak (hasáb, rizs) ha tálat kér az ember. Például egyik helyen sincs bulgur (búzatöret kása, hagymásan, fűszeresen). Legtöbb helyen pedig azt sem tudják mi az. Pedig főleg a török vonalon, autentikusan csak ez lehetne a köret.

Comments are closed.