Lerántjuk a leplet a pécsi gírosz-mítoszról

Mindenki ismeri, és senki sem tudja, hogy mi az pontosan. Nem csodáljuk, hogy a pécsieknek fogalmuk sincs, hogy mi a különbség a négy kifejezés között: döner, gírosz, kebab vagy dürüm – jóllehet a négy étel rendkívül hasonló, a szakemberek véleménye is igen szerteágazó, ahogy az sem tiszta, hogy milyen alapanyagokból készülnek ezen ételek autentikus formái. Megpróbáltunk utánajárni a nagy gírosz-mítosznak.

hirdetés

Na, most akkor mi micsoda, és miben különböznek?

A döner és a gírosz tulajdonképpen egy és ugyanaz az étel, az előbbi török, míg utóbbi a görög elnevezés – mindkét kifejezés egyébként forgót jelent, a tűz előtt forgatott, rétegelt húsra utalva. A kebab vagy kebap szintén törökül jelenti a forgatott húst, vagyis ahogy a döneresnél, a kebabosnál is a megszokott módon, pitában fogjuk kapni a húst, némi zöldséggel és öntettel. Eredetileg bárányhús való a pitába, de néhol – a bárányhús népszerűtlensége miatt – marha- vagy csirkehúst adnak. Ezzel kapcsolatban Pécsen sincs egyetértés, van ahol meg sem kérdezik, hogy milyen hús kerüljön a gíroszba, de van olyan hely, ahol választani is lehet a három hús közül. Végül itt van még a dürüm, amely egy tortillatésztába tekert hús, saláta és sajt keveréke. Egyébként nem tévedünk, a magyar helyesírás szerint a gírosz márpedig gírosz.

Homemade Meat Gyro with French Fries

Adott az étel, a különbséget már csak az adja, hogy ki milyen receptet használ, és milyen titkos összetevőt ad még hozzá az ételhez. A pécsi gíroszosokat kérdezgetve világossá vált, hogy nem mindenki tudja a különbséget az ételek között, aki a török ételre specializálódott, az nincs tisztában a görög változat receptúrájával, és fordítva.

Mi a titka a jó gírosznak?

A Ferencesek utcájában levő Jam Dönerben helyben sütik a pitát, és egy titkos, saját szósszal öntik nyakon a húst, ezért olyan különleges a dönerük. Megkérdezésünkre elárulták, hogy eleget tesznek különlegesebb kéréseknek is. Vannak vendégek ugyanis, akik az égettebb húst szeretik, de vannak, akik a pita tetejét kérik pirítva.

A Mumi’s Kebab dönerének pitája például egy régi török receptúra alapján készül. Lapunknak elárulták, hogy minden reggel frissen dagasztják a pitákat, és kétféle húst tesznek az ételbe, csirkét és borjút, mind a kettő prémium kategóriás 100% halal minősítésű hús – ez azt jelenti, hogy az iszlám előírásainak is megfelelő, magas minőségű hús kerül a pitába. Ezek mellett szintén egy régi török receptúra alapján készítik el kebab öntetüket, és naponta friss zöldségeket, jégsalátát, paradicsomot, lila hagymát tesznek a kebabba. A pikánsabb ízek kedvelői sem maradnak hoppon, a Mumi’s mézes-csilis szósza városszerte híres.

Remy Gyros

A Mr. Remy Gyrosban egy országosan egyedülálló rendszerben falatozhatunk. À la carte kérhetjük az ételt, amelyet ott helyben készítenek el elejétől a végéig, látványkonyha jelleggel, ehhez mérten egy picit többet kell várnunk az ételre, de megéri. Megkeresésünkre elmondták, hogy a fogás különlegessége nem a receptúrában, inkább a pontos munkában, a gondosan kiválogatott alapanyagokban és a vendégszeretetben rejlik. Mr. Remynél egyébként a különböző ételallergiában és intoleranciában szenvedő vendégek is megtalálják számításaikat, a csapat kifejezetten figyel a gyermekekre, illetve a különlegesebb kérésekre. A gíroszos egyébként rendszeresen jótékonykodik, decemberben egy 54 kilogrammos rekordméretű gírosztálat készített el, amelyet húsz kőkemény pécsi sportoló és a nézők fogyasztottak el. A rekordgírosz értékét a Misina Állatmenhelynek ajánlotta fel a jótékonysági akcióiról is híres séf, Mészáros Csaba. A videót itt tekintheti meg!

Kérdezősködésünk során egyértelművé vált, hogy kevés gíroszos van csak tisztában a fogalmi különbségekkel, a legtöbben csak eladni akarnak, ami egyébként érthető – titkos alapanyaga és receptúrája azonban a legtöbb kereskedőnek nincs is.

Szerkesztőségünk egyébként tesztelte már a pécsi kínálatot, az ehhez kapcsolódó cikket itt olvashatja.

Hirdetés