Közel kétezer pécsi vendégeli meg ingyen a világ turistáit

Világutazók ismerkedhetnek meg egymással

Nagyon megy Pécsett a kanapészörf, közel kétezer pécsi kínálja fel ingyen és bérmentve lakását világjáró turistáknak, ezzel új barátokat, tapasztalatokat, élményeket szerezve. 

hirdetés

Annak ellenére, hogy igencsak furcsán hangzik a „kanapészörfölés” kifejezés (népszerűbb, de semmivel sem értelmesebb angol nevén a „couchsurfing”), a mögötte álló lassan egy évtizedes jelenség nagyon trendi, főként a kalandvágyó fiatalok körében. A kanapészörfölők internetes közössége mára több millió főt tesz ki és napról napra gyarapodik.

Világutazók ismerkedhetnek meg egymással

De mit is jelent kanapészörfölni?

Röviden és tömören azt, hogy valaki az országból vagy a nagyvilágból megalszik a mi kanapénkon, vagy épp mi alszunk utazásaink során olyan valakik kanapéján, akik befogadnak minket. Magyarországon több tízezres már a kanapészörfölők közössége és természetesen Pécsett is nagyon megy a dolog, közel kétezer pécsi hirdeti hazai és külföldi turistáknak kanapéját (ami persze lehet ágy is) a „mozgalom” központjának számító couchsurfing.com közösségi oldalon.

Mint az látható, több mint 1800 pécsi szállásadó van az oldalon

Ingyen szállás, új barátok

A kanapészörfölés nem azonos, még csak nem is hasonlít a közösségi lakáskiadást forradalmasító Airbnb-hez. Az oldal lényege – és ez az egyik legfontosabb különbség –, hogy ingyen szállást találhatunk a világ bármely pontján, vagy ingyen szállást kínálhatunk bárkinek. A szálláson kívül azonban – ez pedig egy újabb fontos különbség – a kanapészörfölés az ismerkedésről is szól.

Így keresnek társakat a Couchsurfing oldalon egy pécsi túrához

Nyitott, barátságos emberekkel találkozhatunk, akik az adott ország és város helyi kulturális nevezetességei mellett a közösség életébe is bevezethetnek minket (és vica versa). Az általunk kiválasztott, hozzánk hasonló gondolkodású és érdeklődésű kanapészörfölőknek köszönhetően (érdemes érdeklődési körökre, korra, keresni az oldalon) tájékozódhatunk különböző helyi eseményekről, bulikról, a legjobb éttermekről, kiállításokról, látványosságokról és így tovább. Nyilván az ingyenes szállás lehetősége hatalmas húzóerővel bír, de talán fontosabb az, hogy így új barátokra is találhatunk.

Nem csak a szállásról szól

A kanapészörf ugyanakkor nem korlátozódik a vendégeskedésre és vendéglátásra. Igazi közösségként a szörfösök egymást megkeresve összefuthatnak és például egy közös sörözés keretén belül ismerkedhetnek meg egymással, az oldalra regisztrálva ugyanis megannyi hírlevelet kaphatunk a közelünkben rendezett kanapészörfös eseményekről. Ha tehát mondjuk nem akarunk egyedül elmenni egy koncertre, kereshetünk magunknak olyan szörföst, aki helyi, aki szintén ott lesz az adott bulin, ahol aztán megismerhetjük, ő pedig minket.

A Seychelle-szigeteken is van bőven ingyen szálláshely, csak tudjuk fizetni a repjegyeket

Azt szinte nem is kell megemlíteni, hogy ha bármilyen kérdésünk van például utazásunkkal, szabad kanapénkkal, egy adott várossal kapcsolatban, azt az oldal nyilvános üzenőfalára kiírva garantáltan gyorsan kapunk segítséget.

Pécsett is aktív a közösség

Az a több mint 1800 pécsi kanapészörfös, aki regisztrált az oldalon, láthatja például a rendszeres, fakultatív, baráti kis összejöveteleik időpontját és helyszíneit (például a Nappalit, ahol találkozóikat tartják), vagy akár azokat a szörfösöket, akik csak úgy lógnának egyet valakivel. Rengeteg fórumbeszélgetést is találhatunk az oldalon, melyekben külföldiek keresnek pécsieket, akik megmutatják nekik a várost, segítenek problémáikban, segítenek ismerkedni. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy több az érdeklődő, mint a válaszoló.

Végezetül egy kis segítség leendő kanapészörfösöknek: mivel fizetni nem kell a szállásért, ezért udvariasságból érdemes kisebb ajándékokat vinni külföldi szállásadóinknak (helyi termékeket, magyar bort, édességet, ilyesmit), akiknek, ha tehetjük, segíthetünk például kitakarítani a lakást, elmosogatni, boltba menni. Számítanak az ilyen apróságok.