Ma van a barlangok napja: hűsöljünk egyet a Mecsek mélyén

Itt egy ideális program a természetbarátoknak a nagy melegben!

A Duna-Dráva Nemzeti Park hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán a barlangok napján (június 25.) arra: látogatható a népszerű Abaligeti cseppkőbarlang és a Tettyei mésztufabarlang is, ezek mindketten a park kezelésébe tartoznak.

Néhány érdekességet mi is megosztunk róluk kedvcsinálóként a „jeles nap” kapcsán.

Abaligeti barlang

Bizonyára sok kirándulónak kötődnek szép emlékei az abaligeti barlanghoz, a Mecsek egyik legismertebb természeti látnivalója igazi denevérpihenő, sok száz szárnyas kis állatnak ad otthont télen. Emellett csodálatos, különleges formájú cseppköveiről is híres a hűs sziklaüreg, melyek nevet is kaptak: pisai ferde torony, Flórián-kút, Kálvária, elefántfej, Karthágó romjai, Niagara-vízesés.

Itt biztosan jól le is hűlhetünk: a barlang átlagosan 12 fokos, klímája a légúti betegségekben szenvedőknek egy kis enyhülést hozhat.

Tettyei mésztufabarlang

Egyedülálló geológiai képződmény a pécsi mésztufabarlang, mely a Tettye „lábánál” található. Az üregrendszer a tízezer éves, laza szerkezetű, vastag mésztufában alakult ki. A járatokat az évszázadok folyamán mesterségesen kibővítették, további folyosókat vájtak ki a hegy belsejében.

Egy kisebb labirintusrendszer jött itt létre.

Szinte hihetetlen, de ezek a föld alatti üregek egykor lakóhelyként is funkcionáltak!

A pécsi barlang a Pécs Nyitva kampány keretében a Pintér-kert Arborétummal együtt kedvezményesen látogatható – írja a DDNP.

A védettségi kártya mindenképp legyen nálunk!

Aki még többet szeretne olvasni a híres baranyai barlangokról, azoknak ezt a cikkünket ajánljuk, érdemes elolvasni.