Már a háziorvos is felírhatja a szert, ami hatékony a koronavírus ellen

A favipiravir tabletta ambuláns alkalmazásáról döntött Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, mivel a gyógyszer a koronavírus kórházi kezelésében már hatásosnak bizonyult. Ez azt jelenti, hogy a készítményt mostantól háziorvos is felírhatja, ráadásul recept ellenében ingyenesen válthatjuk ki a patikában.

Eddig csak a kórházakban kezelt betegeknél alkalmazták, a tapasztalatok szerint a gyógyszer megakadályozhatja a tünetek súlyosabbra fordulását – olvasható a kormányzati koronavírus-oldalon.

Mostantól már a háziorvos is felírhatja az otthonukban gyógyuló enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére. Az orvos a készítményt e-receptre és papírvényre is felírhatja az igazoltan Covid-pozitív betegek részére.

A patikákban pedig recept ellenében ingyenesen kiváltható.

A gyógyszert 5 napig javasolják szedni, melyhez egyébként beleegyező nyilatkozatra és a betegtájékoztató megismerésére is szükség van. Viszont kismamáknak nem adható a szer magzatkárosító hatása miatt.


Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat pedig arról számolt be, hogy sikerrel zárult a Természettudományi Kutatóközpont (TTK) kutatócsoportjának részvételével zajló favipiravir hatóanyag-tartalmú antivirális szer hazai gyártásfejlesztését célzó projekt. Ez azt jelenti, hogy megkezdődhet a gyógyszer gyártása Magyarországon.