Nem hiszed el, mit ünneplünk ma: a csoki világnapját

Minden évben eljön a július 7-e, mikor a csokiimádók egész nap örvendezhetnek kedvenc édességüknek – néhány érdekességet összegyűjtöttünk a finomságról a pécsi Gombóc Artúroknak.

hirdetés
Uránia Mozi

Első és legfontosabb: a csokoládé egy kakaóbabból készült édesség. A kakaófa őshazája Közép- és Dél-Amerika, ahol régi és nagy kultúrája volt és van a csokifogyasztásnak.

Így néz ki a kakaó termése, télen a pécsi Botanikus Kertben megcsodálható a fa

Az eredeti csokoládéitalhoz az aztékok például először megpörkölték a babot, porrá darálták, majd vízzel összekeverték, amit gyakran különböző fűszerekkel, fahéjjal és vaníliával ízesítettek, mert egyébként elég keserű volt csak úgy magában.

Ez a forró csoki biztosan nem az ősi recept alapján készült

Végül az Európából érkező felfedezők is megismerték a 16. század körül a kakaót, és magukkal vitték Spanyolországba, Franciaországba és Angliába is, ahol hamar divatos itallá vált a forró csoki, később pedig maga a csokoládéfogyasztás is.

Azóta több fajtáját is megismerhettük, van étcsoki, tejcsoki, fehércsoki és most már ruby-csoki is, ami természetesen különleges rózsás színéről kapta nevét.

Az egyik pécsi cukrászda ruby-csokis sütikéje

Egy kis érdekesség Pécs és a csoki kapcsolatáról: idén nyolcadik alkalommal rendezték meg a Csokoládé Karnevált, ahol az édességrajongók mindenféle formában megkóstolhatták a kedvelt édességet, láthattunk csokiszökőkutat, pici és nagyobb bonbonokat, pohárdesszerteket, egyedi táblacsokikat mindenféle ízesítésben.

A nem mindennapi eseményen megnézhettük azt is, hogyan festegetnek pécsi művészek hatalmas, háromkilós fehércsokitömbökre – természetesen csokifestékkel. Ottjártunkkor épp a székesegyház kezdett kirajzolódni az egyik méretes fehércsokidarabon.

Míg eljön a következő pécsi csokikarnevál ideje, kóstolgassunk – de csak módjával – a finomságból minél többfélét, akár már ma.

Forrás: nationaldaycalendar.com

Hirdetés