Nyár a buszon: a testszag nyomában

Large group of people commuting by bus. The focus is on the brunette young woman holding the railing. [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/9786738][img]http://dl.dropbox.com/u/40117171/group.jpg[/img][/url]

Aki rendszeresen közlekedik Pécsett busszal, az tudja, hogy már reggel igazi kihívás orrunk csillószőreinek az életben maradás. Sokan az ápolatlansággal kötik össze a testszagot, de sokszor különböző okai is lehetnek, betegségre, vagy hormonális változásra utalnak. A pécsi testszag nyomába eredtünk.

Ma már köztudott tény, hogy a szerelem kialakulásában és a párválasztásban a személyiség, humor, belső jegyek és jövőkép mind másodlagos tényezők, a nők, az állatvilágban megfigyelhető módon, leginkább illat alapján választják ki az ideális társat. Ám valószínűleg nem a pécsi buszokon fogják. A kellemetlen testszagnak többféle okai lehetnek, megpróbáltunk utánajárni, mik azok.

Le kell szögezni, hogy a fő oka a testszagoknak nem más, mint az izzadás. Mondjuk felvetődik a kérdés, hogy akkor mitől lehet irtózatos szag a pécsi buszokon már kora reggel, de hasztalan találgatásokba nem bocsátkoznánk. Izzadást persze okozhat nemes egyszerűséggel a nyári meleg, a műszálas ruha, illetve egy stresszes helyzet is. Reméljük nem kell hangsúlyoznunk, hogy az izzadás okozta kellemetlen szagok ellen hatékonyan felvehetjük a harcot, a megfelelően kiválasztott izzadásgátlóval.

Komoly betegségekre is utalhat

Túlzott izzadás is előfordulhat valakinél, ami annyit tesz, hogy nyugalmi állapotban, normális hőmérsékleti adottságok között is izzad a személy. Ilyenkor betegségre is utalhat az izzadás, bár erősen kételkedünk benne, hogy ez lenne a helyzet reggelente a buszon. Kellemetlen, túlzott verejtékezéssel járhat a pajzsmirigy-túlműködés, a cukorbaj, a reflux, a helytelen táplálkozás, de a női nemi szervek fertőzései, illetve maga a menstruáció velejárója is lehet a fokozott izzadás, a kellemetlen testszag.

A hormonok hibája is lehet

Ne felejtsük el, hogy tinédzserkorban a hormonális változások is okozhatják a kellemetlen illatfelhőt, de fokozott izzadásra számíthatunk például terhesség alatt, esetleg a menopauza időszakában is.

Az időseknek egyébként érezhetően más a szaguk, egy tanulmány nem is olyan régen bebizonyította, hogy az emberek képesek megkülönböztetni a fiatal, középkorú, és idős emberek szagát egymástól. A kutatócsoport önkéntes résztvevőknek mutatott különböző illatmintákat, melyeket középkorú és idős emberektől gyűjtöttek be. Arra voltak kíváncsiak, hogy van-e különbség a fiatal (20-30 éves), a középkorú (45-55 éves) és az idősebb (75-95 éves) emberek illata között. Az eredmény meglepő: tudtak! A résztvevők állították, hogy az idősek illata kevésbé intenzív és kevésbé kellemetlen, mint a fiatal vagy a középkorú embereké. Sőt, azt is meg tudták mondani, hogy melyik illat tartozhat az idős emberekhez.

Végül, de nem utolsó sorban a nagy kérdés: mit tegyünk, ha észrevesszük, hogy valakinek, a környezetünkben kellemetlen szaga van. Erre talán a legjobb tanácsunk az, hogy roppant finoman hívjuk fel a figyelmét, de csakis akkor, ha családtag vagy nagyon közeli barát az illető. Azt javasoljuk, inkább ne álljunk neki a buszon kioktatni ismeretleneket a témában, mert jó eséllyel nem építő jellegű kritikaként fogják felfogni.