A világon szinte mindenhol március 20-án ünneplik az édesszájúak a kicsi, színes, francia eredetű cukorbombát, a macaront. Pécsett évek óta hódolnak a cukrászdák és kávézók a falatnyi finomságnak, idén viszont soha nem látott programokkal érkezik a Nemzetközi Macaron Nap városunkba.

Ez a trendi sütemény Franciaország cukrászdáiban teljesedett ki a 15. században, és vált a franciák egyik legjellegzetesebb desszertjévé. A leginkább habcsókra emlékeztető süti két kis korongja darált mandulából, cukorból és tojásfehérjéből készül, amelyet csokoládé- vagy más ízesítésű krémmel, esetleg lekvárral tapasztanak össze. Párizsban először 2005-ben, New Yorkban egy évvel később tartották meg az első macaron napot, országunkban 2012 óta ünnepeljük az édességet, azóta egyre több cukrászda csatlakozik a mozgalomhoz, idén pedig már hetedik évfordulóját ünnepli a magyar macaron nap. Ahogy Szabó Réka Kata, a Yokka Desszertműhely tulajdonosa és cukrásza fogalmazott lapunknak, a macaron titka többek között az őt körüllengő misztikumnak köszönhető. Valóban nem egy egyszerű édességről van szó, sok előkészületet igényel, és bizony jó pár dologra oda kell figyelni, de ha egyszer ráéreztünk, akkor a végeredmény fantasztikus élmény.

Idén először lesz Pécsi Macaron Ünnep

Idén első alkalommal rendezik meg a Pécsi Macaron Ünnepet, ahol öt pécsi és Pécs környéki, valamint egy horvát macaronkészítő cukrászműhely finomságait kóstolhatják meg az érdeklődők, belépőért cserébe. Az ezer forintos kóstolójegy előzetes megvásárlásával vehetünk részt az I love Pécs Caféban megrendezett eseményen, amiért  három macaront, illetve különböző töltelékeket kóstolhatunk meg. Az ajándék macaronok és a kóstoló mellett – a készlet erejéig – természetesen lehetőség lesz a kiállítók termékeinek megvásárlására is.

Versenyezhetünk is saját macaronreceptünkkel

Március 20-án saját macaronreceptünkkel és tudásunkkal is versenybe szállhatunk. Az amatőr macaronkészítők három kategóriában – csokoládés, gyümölcsös, egyéb –  mérettethetnek meg, melyek győztesei értékes ajándékcsomaggal lesznek gazdagabbak. A zsűrizésre olyan ismert és elismert, független baranyai szakembereket sikerült megnyerniük a szervezőknek, akik nem csak kötődnek a gasztronómiához, de maguk is sokat tesznek azért, hogy a minőségi ételek és italok fogyasztása minél szélesebb réteg számára váljon elérhetővé Baranyában is. A versenyre március 16-ig tudunk nevezni e-mailben, bővebb információt itt találunk.

Rekordszámú pécsi cukrászda és kávézó kényeztet majd minket jövő szerdán

Idén is megpróbáltuk összegyűjteni, hogy hol eshetünk bűnbe az év legédesebb napján. A Café Griffben több mint 12 ízben kóstolhatunk macaront március 20–23-a között. Lesz többek között levendulás csokis, lemon curd, kávés-kardamomos és kókuszos-limeos macaron is nutellás-mogyorós szórással. Mint minden évben, idén is lesz szív alakú macaron, és viszonylag jó áron, 300 forintért juthatunk hozzá a cukorbombákhoz a Zsolnay-negyedben található kávézóban. A Jókai Cukrászda sem vesz vissza évek óta tartó lendületéből, a részletekért keressük a Facebook-oldalukat.

A Pécsi Kávéban is egy egész napot szentelnek a színes édességnek. A jól megszokott ízeken kívül egészen meghökkentő és különös variánsok is lesznek náluk, azt, hogy mik és mennyiért, nem sikerült megtudnunk. A Czukor Borsóban sem maradunk macaron nélkül. Ráadásul idén is olyan ízkombinációkban kóstolhatjuk a francia csodákat, amire még álmunkban sem mertünk gondolni. Mint ahogy B. András Mártától megtudtuk, a pécsi Czukor Borsóban húszféle macaront kóstolhatunk, 330 forintos darabáron.

– Minden évben igyekszünk új ízeket kikísérletezni. Azokat a „példányokat”, amik a legnagyobb megdöbbenést váltják ki, a legtöbb mosolyt csalják a vendégek arcára, beépítjük a mindennapok kínálatába is. Idei újdonságaink között szerepel a licsi-rózsa és a popcornos macaron, de készítünk fagylaltos ízűt is – árulta el Márta.

A Mischler Cakesben az állandó 12 ízből álló kínálatukkal várják az érdeklődőket 20-án. Lesz csokoládés-sóskaramellás, epres-rózsás, licsis-málnás, lúdláb, málnás-csokoládés, mangós-passiógyümölcsös, meggyes-mákos, feketeribizlis, pisztáciás-málnás, Rákóczi-túrós, Snickers és zöldcitromos, valamennyi ízből, 300 forintért vihetünk haza darabját.