Pécs együtt ünnepelt Újvidékkel

Az újvidéki magyarság számára az idén immár 18. alkalommal szervezték meg a már hagyományossá vált városnapi ünnepséget a Vajdaság fővárosában. Városunk részéről Oszoli Dénes képviselő emlékezett meg Pécs testvérvárosában arról, hogy Mária Terézia 1748. február 1-jén nyilvánította szabad királyi várossá Újvidéket.

Mint azt Oszoli Dénes a látogatás kapcsán elmondta, a megemlékezés jó alkalom arra, hogy a város dicső múltjára, páratlanul gazdag hagyományaira, teljesítményére rávilágítson. Emlékeztetett rá: a Vajdaság fővárosa, Pécs testvérvárosa a baranyai megyeszékhely után 11 évvel, 2021-ben az Európa kulturális fővárosa címet viseli.

Oszoli Dénes képviselte Pécset Újvidéken

– Újvidék egyet jelent a hűséggel és a ragaszkodással, amelyek az újvidéki magyarságot szülőföldjéhez: а múltjához, történelméhez, anyanyelvéhez és kulturális örökségéhez kötik – mondta Oszoli Dénes.

Mint azt a képviselő újvidéki beszédében hangsúlyozta, ma is kell, hogy éljen bennünk a hit, hogy a város és az egész Délvidék magyarsága megtalálja a saját helyét abban a nagy összefogásban, amely épp jelenleg látszik kiteljesedni a Kárpát-medencében. Szerinte csak ez az együttműködés fogja a magyar közösség felvirágzását eredményezni, mely szellemi tőkéjében, gazdasági erejében, s végül létszámában is gyarapodni fog az elkövetkező években.

Kiemelte: a határokon átívelő nemzetegyesítés missziója, ebben az évtizedben erős támaszra lelt a magyar kormányzatban. Megteremtődött a kettős állampolgárság lehetősége, mely közjogi értelemben tette egyenlővé a magyarokat, valamint a határon túli magyar közösségek minden korábbi elképzelést felülmúló mértékben kaptak támogatást az elmúlt kormányzati ciklusban.

– Ezt a megkezdett utat kell folytatnunk az elkövetkező években, megtalálva és mind jobban kihasználva a kínálkozó lehetőségeket – hívta fel a figyelmet.

Újvidék és Pécs kulturális kapcsolatait méltatva elmondta: olyan programsorozatot fognak összeállítani az újvidéki városvezetéssel közösen, amelynek a középpontjában a fiatalok állnak majd. Az is öröm számunkra, mondta, hogy 2021-ben Újvidék lesz Európa Kulturális Fővárosa. A pályázás évei után a felkészülés évei is új lehetőségeket kínálnak a közös munkálkodásra, amiből az itteni magyaroknak is profitálniuk kell.

Hirdetés