Pécs kicsi, de szép barátja

A citadella, a Notre Dame és a Maas partjának sétánya

Folytatva kalandozásunkat Pécs testvér- és partnervárosai között, vegyük most az irányt Belgium felé, ahol az egyik legkisebb partnerünk, Namur található.

hirdetés

Ugyan a körülbelül 120 ezres lakosságú belgiumi Namur nem is olyan régóta, mindössze 2008 óta hivatalos partnervárosa Pécsnek, a két város együttműködése már jóval korábban, a ’90-es évek elején megkezdődött, egészen pontosan 1992-ben, mikor Pécs megállapodást írt alá az angliai Maidstone-ban a SESAME Hálózatába való csatlakozásról. A hálózat célja az volt, hogy az akkori nyolc tag, a portugáliai Coimbra (mely szintén partnerünk), az amerikai Lafayette, a kanadai Longueil, a nagy-britanniai Maidston és Northampton, a franciaországi Poitiers, és persze Pécs és Namur régiói között fejlessze a gazdasági együttműködéseket. A hálózat tagjaként Pécs és Namur – számos kulturális, sportterületi, gazdasági, ifjúsági csereprogramnak köszönhetően – épp eléggé megismerték egymást ahhoz, hogy egyértelművé váljon: partnerségre kell lépniük.

Namur citadellája kihagyhatatlan látványosság

A 2008-as együttműködési szerződés szövege szerint a megállapodással a két „nagy múltú és ugyanakkor jövőbe tekintő város” célja az volt, hogy egy „tapasztalatcsere-hálózat” létrehozásával és annak keretében történelmi és kulturális örökségüket közösen emeljék ki és mutassák meg Európának, valamint hogy fejlesszék és erősítsék a két város lakosainak életminőségét, az európai szolidaritást. A regionális központok (Pécs Baranyáé, Namur a Vallon régióé) a partnerszerződés által többek között gazdasági, oktatási, ifjúsági, kulturális, intézményi, tudományos területeken váltak úgymond „egymás kapuivá”, kölcsönösen segítve és erősítve egymás hírnevét és városaik működését. A mai napig tartó szoros kapcsolatot mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a két város képviselői kétévente találkoznak egymással egy-egy ülés során, melyeket felváltva tartanak meg Pécsett, illetve Namurben.

A namuri citadella közelebbről (The Crazy Tourist)

Namur többször bemutatkozott a fentiek jegyében Pécsett, főként művészeivel a pécsi frankofón fesztiválokon, de emeljük ki most inkább azt a 2011-es namuri kiállítást, melynek során pécsi művészek mutatkoztak be a belgiumi városban. A kiállítást Luc Arnould belga kultúrattasé, Namur nemzetközi biztosa nyitotta meg, aki azt mondta, hogy a pécsi tárlat volt „a legjobb, amit valaha megnyitott”.

Namuri házak a Sambre partján

A két város között sok a hasonlóság. Namur, akárcsak Pécs, igazán nagy, ősi múltra tekint vissza, hiszen Pécshez hasonlóan már a kelta időkben fontos védelmi és kereskedelmi csomópont volt, a kelták kiűzése után a rómaiak pedig szinte egyformán felvirágoztatták Namurt és Pécset. A rómaiak után a középkorban is neves, jelentős város maradt – ahogy Pécs is –, mivel a Merovingok egy várat emeltek a folyója, a Sambre mellett. Közös jellemzője a két városnak, hogy régióik vasúti és közúti központnak számítanak, noha Namurben értelemszerűen jelentős a vízi közlekedés is, amivel Pécs folyó híján nyilván nem büszkélkedhet.

A harangtorony

Mindemellett a vallon város jelentős ipari és kereskedelmi fellegvárnak is számít, hiszen üzemeiben gépeket, bőr- és fémtermékeket, valamint porcelánt készítenek. Azt azonban talán kijelenthetjük, hogy a méltán világhírű kék namuri mészkő (ami inkább márványosan szürke), közel sem olyan szemrevaló, mint a pécsi zöld eozin.

Fontos tudni, hogy miként Pécsnek, Namurnek is van olyan híres látnivalója, mely a világörökség részét képezi. Aki Namurben jár, az tehát ne hagyja ki a város harangtornyát, de persze a citadelláját is érdemes megtekinteni, vagy a szintén híres Szent Albán Katedrálist, esetleg az ő Notre-Dame templomukat, a megannyi színházról és múzeumról nem is beszélve, melyek közül a helyi parfümgyárat, az archeológiai múzeumot és a fegyvertárat ajánljuk.