Pécsen ez is lehetséges: 3D-s telefontokot is nyomtathatnak a diákok

Az elmúlt tanévben hirdette meg először középiskolások számára 3D-nyomtató szakkörét a PTE műszaki kara a Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumával közösen,  az egyetemen működő 3D Kutatóközpont segítségével. Idén újra elindult a szakkör a gimiben, a fiatalok akár a maguk által tervezett kisebb tárgyakat, például mobiltelefonjuk egyedi tokját is kinyomtathatják a világszínvonalú berendezéseken.

A diákok a szakkörön megismerhetik, hogyan működik a 3D-nyomtató, emellett tanulhatnak a számítógépes 3D-modellezés alapismereteiről, a szkennelésről, illetve az elkészült munkadarabok összerakásában, festésében és utómunkáiban is jártasságot szerezhetnek.

A tanórán kívüli szakkörön olyan ambiciózus tizenéveseket várnak, akik fejleszteni szeretnék a kreativitásukat, létrehozni a maguk által tervezett tárgyakat.

Tavaly például egy fiatalember az egyik kedvenc számítógépes figuráját tervezte meg 3D-ben, majd ki is nyomtatta.

Mint Péntek Attila, a 3D-kutatóközpont informatikusa elmondta, idén még több nyomtatási lehetőséget szeretnének kínálni a fiataloknak, majd hozzátette:

a mai tizenévesek elképesztően fogékonyak a 21. századi technológiára. Az interneten keresztül rengeteg információt gyűjtenek be, feltérképezik, hogy mások milyen tárgyakat nyomtattak, videókat néznek a folyamatokról, ezek által is inspirálódnak és tanulnak. A tavalyi szakkörösök közül többen is különleges formákat, egyedi modelleket hoztak létre.

Talán egy évtized múlva ugyanúgy a háztartások részét képezi a 3D-nyomtató, mint a mai papíralapú, fontos tehát, hogy megismerkedjünk a működésével.

Hirdetés