Pécsi virológusok: ennyi ideig fertőzőképes a koronavírus

Közeledik a tél, ezzel együtt egyre több lesz a vírus számára kedvező körülmény is. A pécsi virológusok egy érdekes, szemléletes ábrát mutattak most arról Facebook-oldalukon, milyen mértékben nőhet a fertőzőképességi idő különböző felületeken a hőmérséklet csökkenésével.

A pécsi szakemberek a CSIRO tanulmányára hivatkozva hangsúlyozták az összefüggést a hidegebb idő és a koronavírus fertőzőképességével kapcsolatban.

Mint írják: minden légúti vírus esetében, az emberek közelsége, zárt térbe húzódása, egyszóval a vírus túléléséhez kedvező környezeti feltételek a jobb terjedést szolgálják, ezért nagyon fontos az egyéni védekezés: a kézmosás, a maszkviselés és a távolságtartás.

Szerintük nem feltétlenül a számokat és a napokat kell néznünk, hanem a jelenséget, hogy milyen nagy mértékben megnő a fertőzőképességi idő különböző felületeken a külső hőmérséklet csökkenésével. Például 40 fokon üvegfelületen és papírpénzen 24 óráig fertőzőképes a vírus, 30 fokon már 7 napig, 20 fokon pedig legalább 28 napig!

Az ábra magáért beszél:

Íme a teljes bejegyzés: