Pécsi virológusok: így terjed a koronavírus

Egyre több információ áll rendelkezésre arról, hogyan is terjed pontosan a fertőzés, hogyan védekezhetünk hatékonyan a vírus ellen – a pécsi virológusok legutóbbi bejegyzésükben ezeket foglalták össze.

hirdetés

A legfőbb terjedési mód a légúti folyadékcseppeken keresztül történik, melyeket beszéd, tüsszentés, köhögés közben juttatunk ki. Ha viseljük a maszkokat, sokat tehetünk a megelőzésért – írják a virológusok.

Fontos „útvonal” még az, ha fertőzött személlyel lépünk kapcsolatba közvetlenül, vagy közvetetten, ha vírussal szennyezett tárgyakkal érintkezünk, utóbbi egyébként csak valószínű fertőződési mód.

Megdöbbentő adatokat tártak fel a kutatók a tünetmentes fertőzöttekről is, mint írják bejegyzésükben, igen magas lehet arányuk, ők azok, akik a fertőzés alatt végig egészségesek maradnak. Viszont érdekes módon hosszabb idő alatt is ürül ki szervezetükből a vírus. Arányuk pedig 6 és 41 százalék közé tehető – a két számadat között óriási a különbség, ráadásul a pécsi szakértők szerint fertőzőképességük is nagyon valószínű.

A terjedés módjainak feltárásánál kulcsfontosságú a helyszín és az élethelyzet ismerete is.

A zárt, zsúfolt tereket inkább kerüljük most, de az is fontos, mennyi ideig tartózkodunk az adott helyen.

A Facebook-bejegyzésben egy érdekes példát is hoznak a kutatók, egy washingtoni kóruspróba esetét mutatják be, ahol a 2 és fél órás próba során a részt vevő 61 emberből 32 igazoltan, 20 pedig valószínűsíthetően ott fertőződött meg – ez is jól mutatja, zárt térben, a cseppfertőzésnek kitéve milyen könnyen terjedhet a vírus.

A lényeg az, hogy kerüljük a kockázatos helyeket, viseljünk maszkot, tartsunk távolságot és a kézhigiéniára is figyeljünk – zárul legutóbbi posztjuk.

Íme egy ábra a fertőzés kockázatáról különböző helyszíneken:

Forrás: Virológia Pécs Facebook

És itt a teljes bejegyzés: