Pécsi virológusok: nagy kockázatot jelent az elhízás a fertőzötteknél

A számok és a tudomány jelenlegi ismeretei alapján elmondható, hogy kockázatot rejt az elhízás és a túlsúly a koronavírus-megbetegedés kimenetelét illetően a pécsi virológusok szerint. Hogy pontosan mi az összefüggés a vírus és az elhízás közt, cikkünkből kiderül.

hirdetés
Uránia Mozi

Mint írják a pécsi virológusok legfrissebb Facebook-bejegyzésükben, az elhízással több mint 110 százalékkal nagyobb esély van a kórházba kerüléshez, több mint 70 százalékkal az intenzív ellátáshoz, és csaknem 50 százalékkal nőtt a halálozási esély egy 399 ezer beteg adatait vizsgáló tanulmányban.

Ennek oka az a kutatók szerint, hogy sokféle komoly betegség társulhat az elhízáshoz, melyek önmagukban is kockázati tényezők a vírusos megbetegedés során (diabétesz, keringési problémák, anyagcsere-betegségek).

De hogy pontosan mik az összefüggések a túlsúly, az elhízás és a Covid-19 között, 3 pontban ismertetik a pécsi szakemberek:

  1. Csökken a légzési kapacitás: az elhízás következtében a mellüregben lévő hely a feljebb tolódó rekeszizom miatt kisebb légzési kapacitást eredményez.
  2. A véralvadási sajátosságok megváltozása: az elhízás következtében romlik a keringési hatékonyság, nő a trombózis esélye, ezzel pedig a súlyos koronavírus esélye is megnő.
  3. Az immunrendszer általános kapacitásának romlása. Mint írják a kutatók, főként a zsírszövet „inváziója” miatt, amely olyan létfontosságú szerveket érint, mint a lép vagy a csontvelő.

Még egy sajnálatos adatot is megosztanak, miszerint:

az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb.

Összességében azt állapították meg a kutatók, hogy főként immunrendszerfüggő jelenség, amit elhízás esetén tapasztalnak. Továbbra is fontos a csoportok védelme, a maszkviselés, a távolságtartás és a kézhigiénia – hívják fel a figyelmet.

Íme a teljes bejegyzés:

Hirdetés