Turizmus: a régióban is cél a 16 százalékos GDP-növekedés

„Nem helyes dolog, hogy az ország attraktív, komoly turisztikai kínálattal rendelkező dunántúli régiója igen komoly lemaradásban van Budapesthez képest” – mondta Páva Zsolt polgármester a Magyar Turisztikai Ügynökség Pécsett szervezett előadássorozatán.

hirdetés

A Magyar Turisztikai Ügynökség oktatási céllal indított országjáró előadássorozatot, melynek kiemelt célja, hogy a turizmusban érdekeltek és a turisztikai szakma szereplőinek lehető legszélesebb körében segítsen értelmezni a nemrég indult Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ technikai működését, az azzal kapcsolatos jogszabályokat, annak érdekében, hogy az új digitális adatszolgáltatási rendszer bevezetése gördülékeny és zökkenőmentes legyen. A központ célja, hogy 2030-ra 50 millióra duzzasszák a vendégéjszakák számát Magyarországon, ami előreláthatólag 16 százalékos GDP-növekedést eredményezne.

Szerte az országból érkeztek a pécsi konferenciára

Az előadássorozat pécsi állomását a Littke Palace Látogatóközpontban rendezték meg szerdán, a tanácskozást pedig Páva Zsolt, Pécs polgármestere nyitotta meg.

A városvezető a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ munkája kapcsán kiemelte, a turizmus erősítéséhez rendkívül fontos a támogató-segítő digitális technikák alkalmazása. Emlékeztetett rá, hogy az előadássorozaton részt vevő turisztikai szakemberek ennek lehetőségeit vitathatják meg, mutathatják be Pécsett.

Páva Zsolt: rengeteg látványosságunk van a régióban

Ezt követően Páva Zsolt a rendezvényen megjelent fővárosi turisztikai szolgáltatók képviselőihez, turisztikai szakembereihez szólva elmondta, hogy véleménye szerint „nem helyes dolog”, hogy ugyan a régió – központjában pedig Pécs – az ország attraktív, komoly turisztikai kínálattal rendelkező területe, az mégis „igen komoly lemaradásban van” a hazai turisztikai trendekben és a látogatottsági számok tekintetében.

– Egy kicsit úgy érzem magunkat, hogy van egy szép nagy kirakatüveg, melynek az egyik felén ülünk mi a Dunántúlon, és látjuk, érezzük, tapasztaljuk az üvegen túlról, hogy mi van Budapest környékén, aminek csak a töredéke jut el hozzánk. Ez nem helyes. Ha nem tudnánk felmutatni semmit, akkor megérteném ezt, de úgy, hogy rengeteg látványosságunk van a régióban, ezt nem tartom méltányos helyzetnek – zárta beszédét a polgármester.

Rabb Szabolcs tel-avivi példákat hozott a fejlődésre

Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Iparkamara főtitkára ezután elmondta, hogy a régió turizmusának fellendítésében véleménye szerint nagy szerepe lehet a pécs-pogányi repülőtér esetleges fejlesztésének. Példaként felhozta, hogy erősítené a környék turizmusát, ha – nemzetközi, például tel-avivi trendhez igazodva – egy már jól működő repülőtérrel összefognának a régió turisztikai szereplői, cégei, utazási irodái, akik így ügyfeleik, azaz az ide érkező turisták repülőjegyárainak jelentős részét tudnák fedezni. Így több külföldi – akár épp tel-avivi – turistákat is el tudnának hozni a régióba, Pécsre, hogy ne csak Budapestet ismerjék mint magyar turisztikai célpontot.

Hirdetés