Újra csokiban fog úszni a város!

Idén február 3-án és 4-én újra ellepi a várost a mennyei édesség, a csokoládé. Hatodik alkalommal lesz Csokoládé Karnevál a Zsolnay Kulturális Negyed E78-as épületében, ahol nem csak csoki lesz, hanem 3D-s csokoládényomtatás, Zsolnay-csokoládécsempe-festés, rendhagyó fizikaóra fagyival, cukorral és marcipángyurmázás, de kóstolhatunk Lokodi Ákos séf, különleges csilis-csokis kolbászából is. 

hirdetés

Huszonöt, többségében ingyenes csokis program – köztük több szakmai előadás, látványfőzés és gyerekjáték – várja a látogatókat február első hétvégéjén. Az ország minden részéből érkeznek csokoládékészítők – összesen tizennyolc kiállító – igazi különlegességekkel, akik kézzel készült egyedi termékeket kínálnak a látogatóknak.

Mosonyi Éva csokoládékészítő, a rendezvény szervezője elmondta, hogy a fesztivál azért különleges, mert a csokoládés gyermekprogramok és egyéb kísérőprogramok mellett szakmai programokon is részt vehetnek a pécsiek.

Rózsa Zoltán, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese elmondta, hogy általában a Csokoládé Karnevállal indul a fesztiválszezon Pécsen, ami idén is így lesz. – Egy akció keretében a bejáratnál kapott tombolaszelvény felmutatásával a Csokoládé Karnevál látogatói 15% kedvezményben részesülnek a Zsolnay Kulturális Negyed valamennyi kiállításán, a Labor-Interaktív Varázstérben, valamint a Planetárium és a Varázsóra előadásokon február 3-4-én – árulta el az ügyvezető-helyettes.

A VI. Pécsi Csokoládé Karnevál házigazdája egyébként Lokodi Ákos kreatív séf lesz, akinek a kezében nemcsak mikrofon, hanem fakanál is lesz, ugyanis négy alkalommal készít rendkívüli csokoládés ételt a látogatók előtt. A séf ráadásul elkészíti a fesztivál hivatalos kolbászát is, mely egy mexikói fűszerezésű, izgalmas spanyol chorizo kolbász, csilis-csokis mellékízzel.

Mik lesznek a programok?

A Sásdi Vendéglátóipari Szakközépiskola tanulói helyben készítenek bonbonokat, amiket a látogatók fogyaszthatnak el. A Pécsi Tudományegyetem háromdimenziós munkacsoportja a kiállításon mutatja be a 3D-technológia művészeti alkalmazását. Meglepetésként idén Zsolnay-csokoládécsempék festését követhetik figyelemmel a helyszínen a látogatók.

A gyerekek csokis memória- és logikai játékokkal játszhatnak, kirakhatnak csokoládé-puzzlet és megpakolhatják a csokirakodó kisvasutat. A Total Art Egyesület animációs játszóházzal várja a kicsiket Keltsük életre Gombóc Artúrt címmel.

A Csokoládé Karnevál alkalmából a Varázsóra rendhagyó természettudományos bemutatóval jelentkezik Legédesebb kísérletek címmel, amely során a fizikusok bemutatják, hogy milyen érdekes kísérletek végezhetők többek között gumicukorral, pillecukorral és fagylalttal. A Marcipángyurmázás című foglalkozáson a gyerekek színes marcipánból készíthetnek ehető figurákat, a Csokifestésen pedig csokoládéval festhetnek csokoládét, s meg is szórhatják azt apró cukorpöttyökkel.

A fesztiválra a belépés ingyenes, de a szakmai programok regisztrációhoz kötöttek – a csokiregisztracio@zsn.hu címen jelentkezhetünk ezekre – és lesznek díjköteles kísérőprogramok is.

És akkor jöjjön a ráadás: