Újraélesztés-flashmobbal indul a Pécsi Sürgősségi Napok

Az elsősegélynyújtás világnapjához kapcsolódva az újraélesztés megtanulásának fontosságára hívja fel a figyelmet a 14. Pécsi Sürgősségi Napok kísérőeseménye, a „Nyomás a térre! – Hősködj velünk!” című flashmob. A könnyen elsajátítható technika révén életeket lehet menteni, ha az arra rászoruló még a mentők kiérkezése előtt segítségnyújtásban részesül; ezt a fajta tudást érdemes minél fiatalabb korban mélyen elsajátítani, hogy szükség esetén magabiztosan alkalmazhatóvá váljon, és ne féljünk segíteni.

Napjainkban a hirtelen keringésleállás az egyik leggyakoribb halálok a fejlett országokban: a daganatos-, valamint az egyéb szív- és érrendszeri megbetegedések mögött a 3. helyen áll. Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések következtében az 1990-es évektől kezdődően évente körülbelül 45-50 ezer ember veszítette életét.

A feltüntetett adatok jelzik, hogy sürgős lépések szükségesek a helyzet javítása érdekében. A laikusok által megkezdett újraélesztés képes növelni a betegek túlélési esélyeit. A megkezdett újraélesztések aránya világszerte változatos képet mutat, de a legtöbb esetben – a nagyon alacsonynak számító – 20 százalék alatt marad. Hazánkban a lakosság nagy része kizárólag a jogosítvány megszerzésekor tanul elsősegélyt, amely nem tekinthető elegendőnek. Viszont a gyermekkorban elkezdett elsősegélynyújtással kapcsolatos nevelés-oktatás képes lenne a gyerekek ismereteit és készségeit fejleszteni, valamint a segítségnyújtási hajlandóságot is növelheti egy esetlegesen bekövetkező sürgősségi szituációban.

Szeptember 13-14-én rendezi a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar a 14. Pécsi Sürgősségi Napok című konferenciát. Az idei konferencia egyik fő témája az elsősegélynyújtás, és ezen belül az újraélesztés társadalmasítása. A témakörrel foglalkozó szekciókban magyar és angol nyelvű előadások is hallhatók lesznek, számos hazai és nemzetközi szakember részvételével. A konferenciára meghívást kapott a „Kids Save Lives” kezdeményezés egyik kitalálója és alapítója, prof. dr. Bernd W. Böttiger, aki előadóként vesz részt a rendezvényen.

A szervezők a téma fontosságára tekintettel egy újraélesztési flashmobbal is készülnek a pécsi Széchenyi téren szeptember 13-án 8.45-től, „Nyomás a térre! – Hősködj velünk!” elnevezéssel. Az említett program fő célja a figyelemfelkeltés, az újraélesztés megtanulásának, szükségességének hangsúlyozása, a gyermekkorban elkezdett oktatás hatékonyságának bemutatása.

A flashmob a Pécsi Sürgősségi Napok konferencia programjához való illeszkedés mellett azért is aktuális, mert – bár a hivatalos időponthoz képest egy nappal korábban valósul meg, de – szeptember második szombatja minden évben az elsősegélynyújtás világnapja, így a szervezők ennek apropóján is szeretnék felhívni a figyelmet a segítségnyújtás megtanulásának fontosságára.

hirdetés

Hirdetés