Az élet napos oldala télen: a legjobb egzotikus úti célok, ha fejest ugranánk a nyárba

Akár egy kicsit messzebbre is mehetünk, ha el akarunk menekülni a hideg idő elől. Bár az utóbbi években nem sokszor fordult elő, hogy a csodálatos fehér, havas tájat fürkészhettük a jól befűtött nappaliból, így nem esik nagyon nehezünkre rövid időre szakítani a cidris, latyakos nagyvárosi élettel.

Kanári-szigetek

A Kanári-szigetek szubtrópusi éghajlata még ebben a szezonban is 20 fokot garantál, ami, valljuk be, nagyon csábítóan hangzik ilyenkor, de arra különösen figyeljünk, hogy válasszuk a sziget déli partjait, mert itt még kevesebb csapadék hull, mint az északi részeken. Sőt! Ha elég bátrak vagyunk, és jó a viszonyunk az alacsonyabb vízhőmérséklettel, akkor még megmártózhatunk a tengerben is, vagy felkaphatjuk a szörfdeszkánkat és meglovagolhatjuk a hatalmas hullámokat is!

Ugye felmerül a kérdés, ha a Kanári-szigetekről van szó, melyikre is menjünk? Nézzük, mi az ami, szóba jöhet, kiknek ajánljuk az alábbi célpontokat:

  • Tenerife: azoknak, akik családdal, kisgyerekekkel utaznak a változatos programok és szálláslehetőségek miatt;
  • Gran Canaria: szinte korosztálytól függetlenül bárkinek, hiszen itt is változatosak a program-, és szállásopciók;
  • Fuerteventura: azoknak, akik kikapcsolódásra és nyugalmas partszakaszokra vágynak, és nem kifejezetten érdeklődnek a bulik iránt, illetve a vízi sportok szerelmeseinek;
  • Lanzarote: azoknak, akiknél a természet felfedezése és a pihenés prioritás, illetve akik szeretik kombinálni az aktív és passzív kikapcsolódást;
  • La Palma: azoknak, akik a természet érintetlen területeinek felkutatására és bebarangolására vágynak.
Puerto de la Cruz – Tenerife

Hasznos tippek:

– Ha tehetjük, válasszuk indulási helyszínül a bécsi repteret, hiszen innen egész évben közvetlen járatokkal juthatunk el a Kanári-szigetekre (Laudamotion, Vueling, Eurowings).
– Vadásszunk olcsó repülőjegyeket például a skyscanner.hu oldalon!
– Ha ott vagyunk, béreljünk biciklit, mivel a szigeten ez az általános közlekedési eszköz, és nem utolsósorban nagyon jó poén, sőt még olcsó is.
– Ha számít az ár, akkor Tenerifét válasszuk mint úti célt, mivel itt a legmérsékeltebbek az árak, de Gran Canaria is jó opció lehet.

2019. november 27-i keresés alapján

Dubai

A Közel-Kelet egyik legszebb sivatagi oázisának vonzereje két nem elhanyagolható tényben rejlik: az egész éves napsütésben és meleg időben, valamint a közvetlen és viszonylag rövid menetidejű repülőgépjáratokban. A – számunkra elérhető távolságban található – felhőkarcolók, a csillogás, a bevásárlóközpontok, a hatalmas szállodák és a rendezett tengerparti szakaszok mellett a főnyeremény mégis a télen is 25 fok körüli hőmérséklet. Tehát irány Dubai, kicsomagolás után pedig azonnal foglaljunk el egy szabadon lévő napágyat a Jumeirah beachen, de ha nincs kedvünk egész nap heverészni a napon, akkor béreljük quadot és szlalomozzunk a sivatagi dűnék között, vagy mondunk még jobbat: még a síléceinket sem kell otthon hagyni, mert itt található a világ legnagyobb fedett sípályája is.

Burj Al Arab Jumeriah – Dubai

Hasznos tippek:

– Az útlevelünk lejárati dátumát feltétlenül ellenőrizzük utazás előtt, mert csak az utazhat Dubaiba, akinek az országba való belépés napjától hat hónapig érvényes útlevele van.
– Számítsunk némi időeltolódásra (+3 óra a nyári időszámítás szerint, +2 óra a téli időszámítás szerint).
– Budapestről közvetlen járattal, már 51.980 forintért eljuthatunk a Kelet és a Nyugat találkozóhelyére.

2019. november 27-i keresés alapján

Marokkó

Alig hagyjuk el Európa határát, máris egy nagyon izgalmas világ tárul elénk. Az ország a Szahara szélén fekszik, melynek következtében télen is meleg van, ráadásul ha mindez nem lenne elég: valamilyen rejtélyes, de örvendetes oknál fogva ilyenkor a legolcsóbbak a repülőjegyek az országba. Ha városi létre vágyunk – bár nem csak feltétlenül emiatt – látogassuk meg Marrákest, ami a térség legfelkapottabb turisztikai attrakciója. A Magas-Atlasz hegység lábánál fekvő óváros, a Menara-kertek az UNESCO kulturális világörökségének részei, de a klasszikus útikönyves városnézés közben ne hagyjátok ki a tradicionális mentateát, valamint a labirintust alkotó marokkói riádok egyikének belső látványát se.

Márrakes

Hasznos tippek:

– Utazzunk Bécsből, a Laudamotion járatával mindössze 17.083 forintért. Ha a bécsi indulást választjuk, nem csak spórolhatunk, hanem közvetlen járattal – valamivel több, mint négy óra alatt érhetünk Marokkóba.
– Válasszuk a téli hónapokat (decembert vagy januárt), hiszen az átlagos hőmérséklet ekkor is 19-21 Celsius-fok között mozog, a napos órák száma pedig eléri a napi 8 órát. Ez az időjárás tökéletes lehet városnézéshez.

2019. november 27-i keresés alapján

Ciprus

Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően Ciprus a legjobb választás a téli nyaralást választóknak, úgy, hogy közben Európa határait sem kell átlépniük. A téli Ciprus nagyjából egy kellemes magyar tavaszhoz hasonlítható a maga 17-19 Celsius-fok körüli átlaghőmérsékletével, tehát tökéletesen alkalmas arra, hogy kikapcsolódjunk kellemes körülmények között, hiszen a Földközi-tenger egyik legrégebbi civilizációja – és Aphrodité szülőhelye – gazdag történelmi múlttal van megáldva, dúskál a régészeti parkokban, múzeumokban és a történelmi mítoszok által körülölelt látnivalókban.
Aki egy kis nyugalomra vágyik, és szeretné magba szívni a kultúra illatát, annak erősen ajánlott felkeresni Ciprust a télen is, mert ekkor sokkal nyugodtabb az egész sziget. Jó tanács: a tengerben való fürdést Cipruson hagyjuk a késő tavaszi időszakra.

Ciprus

Hasznos tippek:

– Páfoszra mindössze 19.676 forintért közvetlen járattal utazhatunk.
– Ha autót bérelnénk, vegyük figyelembe, hogy Cipruson fordított közlekedés van! Egy rutinosabb vezetőnek nem okozhat problémát, azonban óvatosabbnak kell lennünk, mert az elején ez szokatlan lehet.

2019. november 27-i keresés alapján