Utazások: mikortól merre indulhatunk, hová nem mehetünk még?

Lassan itt a nyár, normális esetben a legtöbben ilyenkor már bőven tervezgetik az utazgatásaikat, nyaralásról álmodoznak. De lehet, hogy idén tényleg csak álom marad az üdülés? Nem kell így lennie, vannak azért lehetőségek, a koronavírus-járvány ellenére is. Összegyűjtöttük, jelenleg milyen szabályozások vannak érvényben a külföldi utazásokkal kapcsolatban. 

Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitotta a határokat egymás között

Csehország készen áll arra, hogy június 15-én teljes mértékben megnyissa határait a járványügyi szempontból biztonságosnak minősített országok állampolgárai előtt: cseh szakértők már dolgoznak annak megállapításán, hogy milyen módszerrel és milyen objektív feltételek alapján határozzák meg, melyik ország biztonságos.

Egy háromoldalú megállapodás alapján addig is a cseh, a szlovák és a magyar állampolgárok legfeljebb 48 órára, azaz két napra szabadon utazhatnak egymás országába anélkül, hogy negatív koronavírus tesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk.

A szerb-magyar határon korlátozás nélkül közlekedhetünk, Romániába nem mehetünk

Magyarország és Szerbia megállapodott arról, hogy a két ország állampolgárai korlátozások nélkül járhatnak át a magyar-szerb határon. Romániával egyelőre nem tárgyalt a magyar kormány a korlátozások feloldásáról, mert állításuk szerint a két ország közötti epidemiológiai helyzet nincsen egyensúlyban.

Horvátország és Szlovénia is fokozatosan megnyitotta határait a turisták előtt

A Horvátországba tartó turistáknak a beutazáshoz mindössze a szállásfoglalásról kell igazolást felmutatniuk a határon, ahol felveszik az adataikat is. Egy mobiltelefonos alkalmazás elősegíti a beutazások felgyorsítását. Az alkalmazás használata önkéntes alapon történik. Koronavírus tesztre nincsen szükség a belépéshez.

Hasonló a helyzet Szlovéniában is: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, beleértve azokat a turistákat is, akik idegenforgalmi célokból látogatnak oda, feltéve, ha szállásfoglalásról szóló igazolást tudnak felmutatni a határon. Az Európai Unió állampolgárai léphetik át korlátozások nélkül a szlovén határt, nekik nem kell 14 napra karanténba vonulniuk.

Ausztriába csak szigorúbb óvintézkedések mellett mehetünk

Kormányrendelet alapján azok a magyar és osztrák állampolgárok (vagy állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező EGT-állampolgárok) akik négy napnál nem régebbi, az egészségügyi szabályoknak megfelelő, angol vagy magyar nyelvű, negatív koronavírus teszttel rendelkeznek a határátlépéskor nem kötelesek karanténba vonulni.

Frissítés 05.29.

Lapunk érdeklődött a kormány koronavírus-tájékoztató oldalán megadott e-mail-címen.

Ausztriából és Szerbiából való hazatérés esetében, ha az utazó a belépést követő 14 napon belül COVID-19 fertőzés tünetét észleli, akkor a lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el, és haladéktalanul köteles telefonon értesíteni a járványügyi hatóságot.

Horvátországból, Romániából és Szlovéniából hazatérve továbbra is fennáll a 14 napos karantén kötelezettség, írták.

Az ügyeleti központ tájékoztatása szerint a Cseh Köztársaságból és a Szlovák Köztársaságból történő határátlépésről ITT olvashatunk, míg az Ausztriából való hazatérés szabályai ITT találhatók, a Szerbiában való tartózkodás utáni szabályokról pedig ITT tájékozódhatunk.

Forrás: MTI

hirdetés
Hirdetés