Várod a nyarat? A horvát tengerre megy a család? Ezek a mérgező halak paralízist okozhatnak!

A képen látható ezüst csikóhal rendkívül veszélyes

A magyarok nagy része – ha teheti – nyaranta legalább egyszer Horvátországba utazik, hogy az Adriai-tengert a hozzá tartozó összes előnnyel együtt élvezhesse: úszás, napsütés, finom koktélok, friss halételek, mi kell még? Nos, szerintünk az például nem árt, ha nem kerülünk túl közel mérgező állatokhoz. Hogy elkerüljük a kellemetlen találkozást, érdemes észben tartani a következőket. Előre bocsájtjuk: magunk is rajongói vagyunk a horvát partoknak, így véletlenül sem az elrettentés a célunk. 

Egy mérgező halfajra vonatkozó figyelmeztetést tett ki a horvát óceanográfiai és halászati intézet (Institut za oceanografiju i ribarstvo) nemrég a Facebook-oldalára, de nem az ebben leírt az egyetlen veszedelmes állat az Adriai-tengerben.

Habár a mély vízben ránk leselkedő veszélyről legtöbbünknek a cápák ugranak be elsőre – melyekből egyébként az utóbbi időben Horvátországban is sok van –, de azért az Adriai-tengeren viszonylag ritkán támadnak emberre ezek a rettegett ragadozók, az utolsó halállal végződő eset 1974-ben történt. Annál inkább aggódhatunk más, rendkívül mérgező halak miatt, ugyanis horvát sajtóhírek szerint nyáron

akár naponta előfordulhatnak paralízishez vezető, néha fatális csípések.

Nem elhanyagolható az sem, hogy a fenyegető tüskékkel rendelkezők mellett a tengerben élnek mérgező harapású, sőt, húsú élőlények is.

A napokban megjelent figyelmeztetés szerint egy olyan ezüst csikóhalat (Lagocephalus sceleratus) fogtak ki a horvátországi Pašman szigeten, melynek

mérge 1250-szer erősebb a cianidoknál.

Nem is tűnik annyira veszélyesnek az ezüst csikóhal, ugye? Pedig nagyon is az… (Forrás: Facebook)

Ha az állat húsát nem megfelelően elkészítve fogyasztják, az bénulást és halált okozhat. De nem csak ettől a gömbhalfélétől kell tartanunk, ha Horvátországban nyaralunk.

Az adriai 380 fajból körülbelül 20 mérgező, de a globális felmelegedés következtében egyre több invazív, szintén veszélyes állat jelenik meg: az elmúlt tíz évben mintegy 450 idegen halfajt jegyeztek fel a horvát tengerben. Nem árt vigyázni például a tengeri pókkal, aminek több fajtája is ismert és szúrása elviselhetetlen fájdalmat okoz az áldozatnak. A mérges ráják sem éppen a barátaink, csípésük szívritmuszavart, légszomjat és szédülést okozhat. A murénákról és tűzférgekről pedig inkább ne is beszéljünk.

A tengeri pókokkal, rájákkal, murénákkal és tűzférgekkel senki se szeretne találkozni

Nyilván a természetben is bárhol kerülhetünk rizikós helyzetekbe, így ez a cikk senkit ne riasszon el a horvátországi nyaralástól! Amit azonban mindenképp érdemes betartani: ne együnk meg olyan tengeri herkentyűt, ami gyanúsnak tűnik vagy nem megbízható forrásból származik, illetve tájékozódjunk előre egy-egy búvárkodás előtt, mely fajokkal nem érdemes ujjat húzni. A sekély vízben kevesebb eséllyel találkozni igazán veszélyes élőlényekkel, de azért itt is előfordulhatnak, így nem árt az elővigyázatosság.