Vége a fűtési szezonnak, vagy mégsem?

Április 15-ével véget ért a szezon, de egy darabig még biztosan nem kell otthon fagyoskodnunk, ugyanis a hivatalos – jogszabályban is rögzített – fűtési időszak május 15-ig tart – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján.

hirdetés
Uránia Mozi

A hivatalos szezon a távfűtési szolgáltatók rendelkezésre állási időszaka is.

Ez azt jelenti, hogy május 15-ig a lakóközösségekkel kötött megállapodásban rögzített hőmérsékleti értékekhez igazodva, vagy eseti megrendelések alapján igény szerint a szolgáltatóknak biztosítaniuk kell a távfűtést – írja a MEKH közleményében.

Az új szezon szeptember 15-én kezdődik, október 15-től pedig a sokéves tapasztalatok alapján mindenhol elindítják a fűtést.

A „szünet” alatt a szolgáltatók karbantartásokat végeznek, és gondoskodnak arról, hogy minden rendben legyen a következő időszakban.

Magyarországon egyébként 100 településen van távhőszolgáltatás, a távhő 650 ezer lakásban, több mint másfél millió ember kényelmét szolgálja – derül ki a közleményből.


A Pétáv is közleményt juttatott el lapunkhoz a fűtési szezonnal kapcsolatban, mely változtatások nélkül alább olvasható:

A távhőszolgáltatásban a hivatalos fűtési időszak szeptember 15-től a következő év május 15-éig tart.

A távfűtött lakóépületek 97 százalékának olyan megállapodása van társaságunkkal, amely leegyszerűsíti a fűtésindítási, leállítási eljárást a fűtési időszak elején és végén.

A lakóközösségek felhatalmazása alapján Pétáv Kft. az időjárási viszonyoktól függően helyezi üzembe, illetve üzemen kívül a fűtőberendezések központi elemeit. A fűtési időszak utolsó hónapjában – április 15. és május 15. között – társaságunk a lakóépületek fűtésének leállítását a már megszokott módon, az időjárásnak megfelelően, a megállapodásban foglaltak szerint teljesíti.

A Pétáv Kft. a hűvös időjárás miatt továbbra is fenntartja a fűtésszolgáltatást.

Ettől eltérően, a fűtés lemondásáról, igénybevételéről a lakóközösségek egyedileg rendelkezhetnek közös képviselőiken keresztül.