Véradók, figyelem: változik a véradás rendszere

Az Országos Vérellátó Szolgálat az EMMI szakmai támogatásával, az egészségpolitika irányelveinek megfelelően átalakítja az irányított véradás rendszerét – közli az OVSZ.

Mint írja a szolgálat lapunkhoz eljuttatott közleményében, Magyarországon évente mintegy 400 ezer véradásra van szükség ahhoz, hogy minden vércsoportból megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre vérkészítmény. Azonban a kórházi ellátásnak nem feltétele a beteg nevére szóló véradás.

A nemzetközi transzfuziológiai gyakorlat változása tette szükségessé, hogy az OVSZ felülvizsgálja az irányított véradás eddigi rendszerét. Az új szabályozás értelmében, az eddigi ismert, közvetlen donor-beteg kapcsolaton alapuló direkt, irányított véradás október 4-e után csak a beteg írásos nyilatkozata alapján, és vércsoport egyezése esetén valósulhat meg.

Október 4-től támogatott irányított véradásra is lehetőség nyílik.

Ebben az esetben a véradó és a beteg vércsoportegyezése nem követelmény. A leadott vér az országos készletbe kerül, a kedvezményezett beteg pedig a számára gyűjtött mennyiségnek megfelelően, „becseréléssel”, a központi készletből kap számára kompatibilis vérkészítményt – derül ki az OVSZ közleményéből.

Ez a direkt irányított véradáshoz hasonlóan létrejöhet rokonok, ismerősök körében, de akár az adatvédelmi szempontok figyelembevételével, közösségi gyűjtés alapján is egy megnevezett beteg gyógyulásának támogatására.

Támogató véradás esetén a véradónak csak annyit kell tennie, hogy adatfelvételkor egy nyilatkozaton megadja a beteg nevét és taj-számát.

A már leadott vért utólag nem lehet beteghez irányítani.

Egyébként bármelyik vérgyűjtési helyszínen lehet direkt és támogató irányított véradásra is jelentkezni, további részletek erről itt olvashatók.

Hirdetés