Adatokat akartak lopni a pécsi városházáról!

Furcsa levél érkezett a napokban a pécsi városháza több e-mail-címére, illetve intézmények is kaptak hasonlót: csalók a Magyar Telekomra hivatkozva adatokat próbáltak megszerezni. A szükséges lépéseket az illetékesek már megtették, de a csalási hullám továbbterjedhet.

hirdetés

“Tisztelt ugyfelunk! Az on reeszere uj szamlat allitottunk ki, melyet a honlapunkon tekinthet megaz online ugyfelszolgalaton belepes utan reszletesen atnezheti a szamlan szereplo teteleket, valamint lehetosege van a szamla kiegyenlitesere tobb kenyelmes befizetesi modon is.” – ilyen szövegű e-mail landolt a napokban a pécsi városházán, de úgy tudjuk, intézményekhez is érkezett hasonló. A szöveg végén egy link is van, ahol adatokat kell megadni.

Az elektronikus levél csak egy abból a halomból, amely a napokban számos magyar postafiókot elért: a csalók célja, hogy adatokat szerezzenek, majd azzal visszaéljenek. Banki adatokkal konkrét anyagi kárt lehet okozni, de természetesen az sem öröm, ha a jelszavaink kerülnek illetéktelen kezekbe.

Bár az e-mail néhol döcögős szövegezéséből azonnal gyanakodnánk, ilyet nem küld egy hazai szolgáltató, a levél számos formai kellékében (magenta szín, fejléc) emlékeztetett arra, amit esetleg a Telekom küldhetne. Az önkormányzat természetesen értesített a Magyar Telekomot, ahol közölték, tudnak arról, hogy több ügyfelüket is elérte az adathalász-kísérlet. A szolgáltatócég közölte, az érintett adathalász IP-címet letiltotta, sajnos azonban nem zárható ki, hogy a támadás más címről megismétlődik.

A közelmúltban egyébként nem csak adathalász e-mailekkel jelentkeztek a Magyar Telekom nevében: nemrég számoltunk be róla, hogy egy olvasónkat valaki a szolgáltató képviselőjének kiadva magát arra akarta rávenni, küldjön el egy kódot SMS-ben – ezzel egy feltöltőkártyát tömött volna meg némi pénzzel.