Búcsút inthetünk a fagyrémnek, de az olvadás még károkat okozhat

Rekordmennyiségű vízmérő ment tönkre a dermesztő hidegben, január eleje óta több, mint kétszáz készüléket kellett kicserélniük a Tettye Forrásház Zrt. munkatársainak. Az enyhülés során kiolvadnak a vezetékek, sok helyen folyhat el nagy mennyiségű víz. A szolgáltató, közleményében mindenkit arra kér, ellenőrizzék az aknákat a nem mindennapi rendszerességgel használt telkeken, épületeken. 

hirdetés

Január 7-e óta összesen 216 tönkrement vízmérőt cseréltek ki a Tettye Forrásház Zrt. munkatársai Pécsen és környékén. Többségük a dermesztő hideg első napjaiban fagyott el, de még most is napi egy-két károsodott szerkezetről érkezik bejelentés. Amellett, hogy országszerte több ezer mérő ment tönkre, ez a pécsi szolgáltató történetében is rekord: utoljára 2012 februárjában történt kiugróan sok fagykár, akkor 120 nem elég védett helyen lévő, vagy nem megfelelően szigetelt vízmérőt követelt a szokatlanul hideg időjárás.

Hamarosan érkezik az enyhülés, ami újabb gondot hozhat, hiszen az eddig észre nem vett szétfagyott mérők, vezetékek kiolvadnak, köbméterszámra folyhat majd a víz sok portán. A jelek már most észlelhetőek: volt olyan nap, amikor a Tettye szakembereinek mérése szerint indokolatlanul magas, az elmúlt nyári csúcsfogyasztást közelítő vízmennyiség került a hálózatba.

A szolgáltató ezért újra felhívja a lakosok figyelmét: a kedvezőtlen időjárás ellenére soron kívül keressék fel a télen nem mindennapi rendszerességgel használt épületeket, pincéket, telkeket; ellenőrizzék az aknákat, kerti csapokat, bizonyosodjanak meg róla, hogy nem történt baj. Egy sérült, kiolvadó vezeték komoly elöntést, károkat tud okozni az ingatlanon és a környezetében (ha a főcsap nyitva maradt), nem beszélve a veszendőbe ment vízről: egy fél centiméteres repedésen egyetlen nap alatt elfolyhat a család több havi vízfogyasztása…

Az ingatlanok belső vízhálózatát és a vízmérőt a felhasználó köteles fenntartani, megóvni, őt terhelik a fagy miatti javítás költségei, az elfolyt víz ára és az esetleges járulékos károk helyreállítása is.
Aszolgáltató fokozottan ellenőrzi a hálózatot, vízelfolyásokat, és arra kéri a lakosokat, ha elfagyott vízmérőt találnak, vagy csőtörésre utaló vízelfolyást tapasztalnak a környékükön, hívják a társaság diszpécserszolgálatát a 72/421-799-es telefonszámon vagy a 80/811-111-es zöld számon (1-es gomb).