Eddig 160 vízmérő ment tönkre Pécsen

Az elmúlt napok dermesztő hidege Pécsen sem kímélte a nem elég védett helyen lévő, vagy nem megfelelően szigetelt vízmérőket, házi vízcsöveket. Még most is érkeznek segítségkérő megkeresések a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. diszpécserszolgálatára, több száz felett jár az esetek száma. A szolgáltató szakemberei szombat óta 160 elfagyott vízmérőt cseréltek ki – az elmúlt négy évben összesen nem volt ennyi fagykárra példa.

hirdetés

Annak érdekében, hogy ne okozzon még több családnak bosszúságot és nem várt kiadást a fagy, a szolgáltató felhívja a tulajdonosok figyelmét: soron kívül ellenőrizzék az aknákat, kerti csapokat a télen nem lakott épületeknél, pincéknél és telkeken! Ne a fagyok elmúltával szembesüljenek a problémával, amikorra már komoly károkat, köbméterszámra elfolyt vizet eredményezhet egy meghibásodás, tetézve a bajt.

Ott, ahol korábban már előfordult fagyás, több figyelemmel gondoskodjanak a mérők, csövek védelméről, szigeteléséről, hiszen a hideg legközelebb sem kíméli a szerkezeteket. (Akadt olyan pécsi ház, ahol pár napon belül az elfagyott szerkezet helyére szerelt második vízmérő is tönkrement; a szakembereket olyan helyre is hívták, ahol egyszerre három szerkezet fagyott szét az aknában – a tulajdonosoknak mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk, amikor megérkezik a számla.)

A vízmérők és a házi vízhálózat fagyvédelme a felhasználók kötelezettsége és egyben érdeke is, hiszen az elmulasztása súlyos költséggel járhat: egy rendkívüli vízmérőcserénél legalább 23 ezer forintos kiadással kell számolni, de a többi javítás és az elfolyt víz ára is a figyelmetlen ügyfelet terheli.

Honnan ismerhető fel, hogy mekkora a baj?

Ha nem, vagy csak alig folyik a víz a csapból, ellenőrizzük a vízmérőt.

– Befagyott a mérő, vagy a közelében a cső: ez a szerencsésebb helyzet, a kisebb jégdugókat körültekintően, fokozatos melegítéssel (hősugárzóval, hőlégfúvóval, komolyabb hajszárítóval, vagy meleg vízzel) házilag is orvosolhatjuk.
– Szétfagyott a mérő: ha szilánkosra tört a mérő üvege, deformálódott a számlálója, esetleg folyik belőle a víz, az jelzi, hogy a szerkezet tönkrement, cserélni kell. Hívjuk a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. diszpécserszolgálatát a 72/421-799-es telefonszámon.

A szolgáltató weboldaláról letölthető a vízmérők téli fagyvédelmének útmutatója.

A leolvasók munkáját is lassítja a fagy

A tartós fagy következtében a vízmérőaknákon kialakuló jégpáncél a vízóra-leolvasók munkáját is hátráltatja. A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. munkatársai ezekben a hetekben a pécsi Kertvárosban rögzítik a vízmérők adatait, de a lefagyott aknák miatt lassabban haladnak, ezért előfordulhat, hogy eltérnek a leolvasás számlákon közzétett időpontjától.

Akárcsak a vízmérők fagy elleni védelme, az aknák tisztán tartása, és a mérőkhöz való hozzáférés biztosítása is az ingatlantulajdonosok feladata. Ezért a szolgáltató kéri ügyfeleit, segítsék a leolvasó szakemberek munkáját: a leolvasás előtt gondoskodjanak a vízmérőaknát borító esetleges hó, jég eltakarításáról, a mérőhöz vezető út megtisztításáról.