Jön a nagy pécsi platánpermetezés!

A Biokom megbízásából 2017. június 6-ától várhatóan június 8-ig Pécs teljes területén permetezik a közterületi platánfákat. A munkálatok éjjel fognak zajlani, kicsit hangosabbak is lesznek, de nyugalom: mindenkit előre tájékoztat a cég.

hirdetés

A Biokom közleménye szerint a permetezés elsődlegesen a csipkés poloska kártevő ellen zajlik, de a permetszer összetétele által egyéb rovarkártevők, illetve a platánokat károsító gombabetegségek ellen is hatásos.

A tevékenység ideje alatt a szakemberek elvégzik a kiemelt városi közterületeken lévő hársak, juharok, egyéb díszfák, valamint a rózsaágyak és a dézsás virágok növényvédelmi munkálatait is.

A beavatkozás az éjjeli órákban történik, este 10 órától másnap hajnal 4-ig. A munkavégzés napjait az időjárás befolyásolja, így csapadékos vagy szeles idő esetén a permetezés elmaradhat.

A permetezés során felhasznált szerek:
Champ DP, gombaölőszer, Dimilin (rovarölő), Ridomil Gold Plus 42,5 WP (gombaölő), Topas 100 EC (gombaölő), Csöppmix (tápoldat) , Nonit (tapadásfokozó), Decis Mega (rovarölő), Mospilan 20 SG (rovarölő), Vektafid A (rovarölő), Thiovt Jet (gombaölő).

A felhasznált anyagok vízi szervezetekre fokozottan, méhekre mérsékelten veszélyesek, viszont emberekre, állatokra veszélyt nem jelentenek!
A munkaegészségügyi várakozási idő mindegyik szer esetében 0 nap, az élelmezés-egészségügyi várakozási idő tekintetében pedig 21 nap.

A munkálatok nagyobb hanghatással járhatnak, mint amilyenekhez éjszaka hozzászokhattunk! A szakemberek igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ne zavarják az éjszakai pihenést. Az éjszakai permetezést a ritkább gyalogosforgalom is indokolja, így a munkavégzés kevésbé zavarja a járókelőket és a forgalmat.

A platánfák állománykezelése kapcsán az érintett utcák permetezési időpontjáról – az óvintézkedések meghozatala érdekében – a Biokom a médián keresztül tájékoztatja a lakosságot a permetezések előtti napokban.