Lesz nyugdíjprémium!

Budapest, 2017. október 5. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) századik szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. szeptember 5-én. Mellette Kovács Zoltán kormányszóvivõ. MTI Fotó: Soós Lajos

Idén novemberben nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok – jelentette be Lázár János. A miniszter ezt Budapesten a 100. Kormányinfón közölte. 

hirdetés
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) századik szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. szeptember 5-én. Mellette Kovács Zoltán kormányszóvivő (MTI Fotó: Soós Lajos)

A döntést Lázár János azzal indokolta, hogy a “közös gazdasági sikerből és teljesítményből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell”, de már folyik a munka annak érdekében is, hogy decemberben Erzsébet-utalványt is kaphassanak  – mondta.

A tárcavezető a 100 Kormányinfón beszélt többek között arról is, hogy az óvoda- és bölcsődefejlesztések a határainkon túl is nyúlnak. Mint elmondta, 2016-ban a Kárpát-medencében, hazánk határain túl 48 ezer magyar gyerek járt óvodába és bölcsődébe, a kormány célja az, hogy ez a szám néhány év alatt elérje a hatvanezret. A felújítási támogatás 1600 intézményt érint. A kormány az első ütemben 17 milliárdot költött el erre, most pedig 21 milliárdra vállaltunk kötelezettséget – jelezte a miniszter –, „hogy minden család számára megadasson, hogy gyermeke magyar nyelvű bölcsődébe, óvodába járhasson”. Magas színvonalú szolgáltatásokat szeretnénk nyújtani – tette hozzá.

Lázár János a migránskvótáról is beszélt. Ennek kapcsán elmondta, hogy bár az “Európai Bizottság győzelmet hirdetett a kötelező kvótával kapcsolatban, a valóság az, hogy a kvóta megbukott, hiszen egyedül Málta teljesítette az előírásokat”. 

Lázár bejelentette azt is, hogy a kormány vizsgálja a Czeglédy-ügyben károsult diákok megsegítésének lehetőségét. Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, vizsgálja meg a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) kérését a Czeglédy-ügyben, és lehetőség szerint segítsenek a károsult diákoknak – tájékoztatott a Miniszterelnökség vezetője. A DiákÉSZ levélben fordult Orbán Viktorhoz és Kövér László házelnökhöz azért, hogy segítsék a Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő cége által megkárosított diákok állami kártalanítását, valamint segítsenek visszaállítani a közbizalmat az iskolaszövetkezeti piac iránt. A Czeglédy-ügyet az MSZP és a DK közös bűnügyének nevezte Lázár János.