Pécsi diákokon is segít a Fiatal Tehetség Program

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség Programjának diákjai a motiváció és a csapatmunka terén fejlődtek a legtöbbet az első félévben a képzés viselkedéselemző szakértői szerint. A tapasztalatokat mind a négy régióban (Miskolc, Veszprém, Pécs, Szolnok) a szülők, régióvezetők és a diákok iskolában nyújtott teljesítménye is alátámasztotta.

hirdetés

– A leglátványosabb eredmény a gyermekek egyéni fejlődésében és a csapatmunka terén figyelhető meg. A képzés során egyre nyitottabbá és aktívabbá váltak a kisdiákok, ami magabiztosabb fellépést adott nekik, önállóbbak lettek, nőtt a kötelességtudatuk, vagyis egyfajta érzelmi fejlődésen is keresztülmentek. A csoportos munkák pedig alkalmat adtak arra, hogy az együttműködést gyakorolják és felfedezzék, milyen szerepekben érzik magukat komfortosan – nyilatkozta Szűcs Izabella, a FIT Programot vizsgáló szakértő.

A gyerekek fejlődésére és sikereire kiemelkedő hatással vannak a felkészült régióvezetők és a szülők is, akiknek visszajelzései is megerősítették a program eredményeit. A szülők a képzés otthoni és iskolai tanulásra irányuló jótékony hatását emelték ki elsősorban, amely sok esetben a gyermekek iskolai jegyeinek javulásában is megmutatkozott. A gyerekekkel jó kapcsolatot kialakító régióvezetők fontos szerepet játszanak abban, hogy a résztvevők jól érezzék magukat a FIT-alkalmakon, megteremtve a pozitív, barátságos légkört a fejlődésre, ami a tehetséggondozó programok működésének egyik alapja is.

A szakértői csoport viselkedéselemzője, Haraszti Tímea elmondása szerint a diákok fokozatosan kibontakozó nyitottsága lehetőséget adott a logikusabb gondolkodás elsajátítására, a kreativitás fejlődésére, amely bátrabbá és magabiztosabbá teszi őket nemcsak a tanulás, de az élet bármely területén is. Egyre hatékonyabban dolgoznak csapatban, motiválják egymást, segítőkészek és empátiával viszonyulnak a társaikhoz, ami arra enged következtetni, hogy a program a szociális kompetencia (érdekérvényesítő képesség, proszociális viselkedés, együttműködési képesség, stb.) fejlődését is segíti. A képzés során új tapasztalatokat szereznek, megismerhetik erősségeiket és a fejlesztendő területeiket, valamint a személyes visszacsatolások által önismeretük nő.

– A pécsi diákjaink esetében is azokat a visszajelzéseket kaptuk a szülőktől, hogy könnyebbé és tudatosabbá vált a tanulás gyermekeik számára. Emellett szeretném kiemelni a példásan jó magaviseletet, a proszociális viselkedést, valamint az átlagon felüli tájékozottságot és érettséget, amivel oktatóink a pécsi FIT-es diákokat jellemezték – nyilatkozta Márfi Luca, a FIT Program pécsi régióvezetője.

A Fiatal Tehetség Program felső tagozatos diákokat megcélzó, speciális képzés, amely 2015 októberében, az ország négy régiójában (Miskolc, Veszprém, Pécs, Szolnok) indult a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak támogatásával. A program célja, hogy a szülőkkel és tanárokkal együtt segítse a gyermekek kibontakozását, látókörének szélesítését és az egyéni érdeklődési területek felfedezését, amely a későbbiekben a diákok tudatos pályaválasztását támogatja. A teljesen ingyenes és az élménypedagógia módszerét alkalmazó képzés keretében a gyerekek kéthetente szombatonként tartott foglalkozásokon, valamint az oktatók által kapott anyagokon keresztül bővíthetik tudásukat. Az első félévben a mindennapi élethez sok szállal kötődő területeken szerezhettek jártasságot a gyerekek, úgymint a pénzügyi ismeretek, a média világa, a természettudományos kísérletek vagy az egészségügyi tudatosság.

Az MCC FIT programja a második félévben is folytatódik, amelyben újabb, izgalmas témákkal foglalkozhatnak a kisdiákok, úgymint a robotok világa, művészet és matematika, internetes tudatosság, valamint a környezeti tudatosság.

Az alábbi link alatt a FIT Program pécsi diákjainak félévét bemutató összefoglaló film látható: